Древній варіант хліба своїми руками


Сьогодні представники різних гастрономічних шкіл хотіли б знати, як приготувати лаваш в домашніх умовах.
Подібне питання обумовлений популярністю стародавнього страви. Вважається, що його появою людство зобов’язане древнім шумерам і вавілонянам. На території Стародавнього Середнього сходу люди потребували простому страву приготувати яке можна було навіть в умовах пустелі.
На цю роль найкраще пасував лаваш, спекти який можна було за кілька хвилин.
Гастрономічні і фізичні характеристики
Інші джерела говорять про вірменські коріння страви. Багато в чому такі припущення ґрунтуються на результатах численних археологічних експедицій. Вивчення давніх шарів дозволило виявити залишки найдавнішого на планеті лаваша.
Подібні географічні зміщень і знахідки багато в чому обумовлені кочовим способом життя народів того часу. Караванники долали 1000 км, тому не дивно, що лаваш отримав широке поширення.
незалежно від країни страва має у більшості випадків схожі фізичні та органолептичні характеристики:
класична овальна форма;
середня вага коливається на рівні 250-300 г;
використовується в якості основного блюда або продуктової основи в інших стравах.
Після приготування готову корж потрібно покласти окремо від інших. Після того як вона охолоне, кухар може використовувати її далі.
Кулінарні майстри з великим досвідом намагаються приготувати корж як можна тонше. Вважається, що в такому разі вдасться максимально повно передати всю палітру смаків.
Технології створення страви
Якщо вирішено приготувати лаваш в домашніх умовах, то необхідно заздалегідь визначитися з одним фактом. Який саме варіант коржі хочеться приготувати?

Для того щоб спекти вірменський лаваш в домашніх умовах знадобитися наступне:
30 г борошна;
? Ч. л. солі;
170 мл теплої води;
висипаною в миску борошно формуємо з невеликим поглибленням в середній частині;
всередину заглибини необхідно засипати сіль;
всі інгредієнти ретельно перемішуються;
кожен шматок розкочується до стану тонкого листа;
підвищена увага приділяється температурі сковороди-максимальний рівень не повинен перевищувати 150-170 °С;
по мірі готовності вони витягуються і викладаються на злегка зволожене рушник;
процедура повторюється до повного приготування всіх заготовок.
Для того щоб зробити смачну корж, необхідно пильно стежити за сковородою. По-перше, якщо температура буде занадто високою, то лаваш підгорить і зменшиться в розмірах. Якщо вона буде занадто низькою, то смак готової коржі буде нагадувати папір.
По-друге, необхідно правильно охолоджувати готовий продукт. На відміну від млинців, які можна складати один на інший для охолодження, товстий лаваш або його тонкий аналог так охолоджувати не можна. Вірменська, як і грузинський лаваш необхідно складувати окремо. Тоді кожен пласт буде ароматним.
Якщо в родині готують більш насичений варіант страви, тоді варто звернути увагу на грузинський лаваш.
Його головна відмінність-товщина готової коржі. Для його приготування необхідно взяти хороші тремтіння. Вони забезпечать тесту необхідну пишність.
Сьогодні кожен сам вирішує, як приготувати лаваш в домашніх умовах, виходячи з гастрономічних уподобань.
Використовувати відоме східне блюдо можна різним чином, наприклад, додати в якості начинки рис, овочі, м’ясо і так далі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *