Іван чай як правильно пити

Іван-чай або кипрей – це невелика рослина з яскраво-рожевими квітами, рясно росте вздовж узбіч доріг і луговий місцевості, майже повсюдно в нашій країні. Багато сприймають його як бур’янисті рослина, хоча насправді він може принести величезну користь здоров’ю. Якими ж властивостями володіє іван-чай, як пити його, як правильно приготувати і зібрати?

Іван-чай має жарознижувальну, протизапальну, заспокійливу властивості, крім того допомагає зміцнити імунітет і очистити організм.

Якщо ви не хочете витратити досить багато часу і сил на збирання трави, сушіння, ферментацію та іншу підготовку рослини перед вживанням, то найкращим рішенням буде купити готовий Іван-чай.

Правила заварювання смачного іван-чаю:

1. Чайник для заварювання повинен бути обов’язково фаянсовим або фарфоровим.

2. Перед заварюванням обов’язково обполоснути чайник окропом.

3. Заварювати чай потрібно окропом, спеціально приготованим для заварювання. Зазвичай окріп доводять до бульбашок, але ця перша стадія, її температури не вистачить для правильного заварювання, потрібно почекати, поки буде друга стадія – поява білої піни «пінного струменя». У ополоснутый чайник відразу покладіть листя іван-чаю і залийте киплячою струменем води.

4. Заливати сухе листя потрібно тільки 34заварного чайника. Затока окріп, швидко закрийте чайник теплим рушником, обов’язково закривши носик чайника.

5. Настоюється трав’яний настій 10-15 хвилин. Після цього перемішати готовий напій і можна приступати до чаювання.

Заварювати іван-чай потрібно з розрахунку 2 столові ложки сухого листя на 600 мл окропу. Завдяки високому вмісту ефірних олій у настої, напій зберігає свої корисні властивості протягом тижня.

Якщо у вас є можливість, то набагато більш корисним буде збір, з власноруч зібраних рослин, так як він буде містити не тільки листя, але і квіти. Зібрати і приготувати іван-чай зможе будь-хто, навіть непідготовлена людина.

Для цього збираються листя з верхівки трави, вибираємо самі міцні і соковиті. Принісши їх додому, потрібно вимити і висушити трав’яний збір.

Листя потрібно злегка пом’яти, краще всього зробити це дерев’яною качалкою, покатавши її за листям, потім нарізати їх і викласти в каструлю з гніт, періодично перемішуючи. Через 1 – 2 доби чай буде готовий. Після цього листя слід висушити при кімнатній температурі.

Іван-чай – напій з приємним насиченим смаком. Він сподобається і дітям і дорослим. Пити його краще без цукру, а вживаючи його кожен раз замість звичайного чорного чаю, ви зможете значно зміцнити своє здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *