Корисні властивості імбиру

Імбир – дивовижне рослина, здавна використовувалося в кулінарії і народній медицині для різних лікувальних засобів: настоянок, мазей, компресів, корисних добавок до їжі… Але сьогодні імбир вже не так популярний, а даремно. Ще античні вчені і фармацевти відзначили властивості імбиру і рекомендували його своїм пацієнтам, навіть в якості протиотрути.

З імбиру роблять порошок, відвар, капсули, навіть есенції, а деякі і імбирний сироп полюбили. Його яскравий пряний смак і аромат, який не сплутати ні з чим іншим, стане приємним бонусом для тих, хто любить «гостреньке».

Імбир в історії людства

Є думка, що імбир почали вирощувати ще п’ять тисяч років тому в Індії, а потім і в Китаї. Це була найперша спеція, яка поширилася настільки широко від Індії до Прибалтики, а пізніше до Франції і Англії. Ну а коли відбулося завоювання Латинської Америки – імбир потрапив туди. Сьогодні його можна знайти практично в будь-якій точці світу, але вирощують його на батьківщині.

Корисні властивості імбиру

Антиоксиданти.

Імбир допомагає людям худнути, лікувати ревматизм, виразку шлунку, головний біль, застудні захворювання, що «морську» хвороба і багато-багато іншого. І все це завдяки набору корисних речовин, які не зустрічаються ні в якому іншому рослині. Наприклад, антиоксиданти. Справа в тому, що багато захворювань серцево-судинної системи, онкологічні захворювання, варикозне розширення вен, хвороба Паркінсона, атеросклероз, катаракта, артрити, флебіти, депресії, навіть саме старіння – все через вільних радикалів, що проникають в клітини і руйнують їх. А антиоксиданти здатні ефективно боротися з радикалами, не допускаючи пошкодження мембран клітин.

Імбир – воістину унікальний, він містить майже сорок видів антиоксидантів, деякі з них навіть спокійно переносять теплову обробку, завдяки чому імбир стоїть на третьому місці після ” чортополоху і золотого кореня за вмістом антиоксидантів, успішно потрапляють в організм після обробки.

А за специфічний смак імбиру відповідає гінгерол, речовина, що відповідає за гостроту смаку у багатьох рослин, наприклад, перцю чилі. Саме гінгерол, крім інших властивостей, бореться з раком. А якщо імбир висушити, то з гингерола вийде шогаол, який також володіє антиоксидантними і протизапальними властивостями, запобігає хвороба Альцгеймера.

Строго кажучи, всі властивості імбиру ще не вивчені, можливо, вчені відкриють ще чимало найважливіших властивостей, і імбир буде рятувати ще більше життів.

Травлення.

Ще три тисячі років тому люди помітили «зігріваючі» властивості імбиру, які допомагали виводити зайву вологу з організму і знімати набряки. Також виявилося, що імбир як і інші спеції стимулює засвоєння білків, змушує організм менше відкладати «про запас» все це істотно покращує травлення і допомагає дотримуватися принципів здорового харчування.

Запальні процеси.

Багато складові імбиру пригнічують запальні процеси швидше ліків. Це пов’язано з особливими властивостями гингерола, шогаола, парадола і інших речовин. Принцип роботи у всіх компонентів різний, але результат один – ніяких запалень в організмі, і йдеться не тільки про респіраторних захворюваннях, але і про таких захворюваннях, як артрит. При вживанні свіжого імбиру зменшуються і зникають артритні та інші хронічні болі.

Інші корисні властивості імбиру

Марганець. Будь-яка людина може з надлишком компенсувати недолік марганцю в організмі, вживаючи тертий імбир. Це дуже важливо, тому що марганець доповнює роботу ензимів, чим прискорює метаболічні процеси. Також марганець захищає організм від дії вільних радикалів.

Мідь. Вживаючи імбир в сирому вигляді – ви забезпечуєте організм безцінним складовим елементом ензимів – міддю. Вона допомагає організму виробляти в достатній кількості колаген і гемоглобін, і теж бореться з вільними радикалами.

Імбир проти діабету

Нещодавно на щурах, хворих на діабет, було проведено дослідження, яке показало, що щоденне вживання невеликої кількості імбиру знижує рівень цукру в крові, а також нормалізує рівень холестерину і тригліцеридів. Це означає, що зовсім скоро унікальні властивості імбиру, можливо, допоможуть людям, що страждають діабетом, позбутися від цієї напасті і зажити повноцінним життям.

Це важливо знати!

Вводячи імбир в свій раціон, потрібно враховувати, що деякі його компоненти можуть несприятливо взаємодіяти з медикаментами, деякими продуктами, біологічними добавками і вітамінами. Важливо пам’ятати, що імбир може як посилювати ефект всього перерахованого, так і послаблювати його. Тому, якщо ви приймаєте препарати для відновлення і нормалізації роботи серцево-судинної системи або готуєтеся до операції – уникайте надмірностей у споживанні імбиру. Велика кількість імбиру може стати причиною підвищення тиску і посиленого кровообігу, що створить додаткове навантаження на серце.

Але якщо ви будете розумно вживати імбир в тому чи іншому вигляді – це неодмінно додасть вам сил для нових звершень!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *