Користь круп

Круп’яні вироби – це головні постачальники вуглеводів в нашому раціоні харчування, тому користь круп у постачанні організму енергією. Найбільше вуглеводів (головним чином крохмалю) у білих кашах – рисової, манної, перлової, ячної. Крім вуглеводів, до складу круп входять: білки, жири, ферменти, вітаміни (B1,B2, PP), мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо).

Крупи – це калорійний продукт харчування, виготовлений на молоці і заправлений вершковим маслом. Такі каші стають важливим джерелом енергії для людей, що займаються фізичною працею і спортом. Користь круп, приготованих на молоці ще в тому, що вуглеводи переходять в енергію повільно і не навантажують роботу селезінки. Однак, особам середнього і літнього віку і тим, хто веде малорухливий спосіб життя, не слід зовсім відмовлятися від каш, так як крохмаль не так інтенсивно засвоюється організмом, як цукор.

Страви з круп, такі як каші, запіканки, пудинги, котлети – добре перетравлюються і легко насичують організм. Чільне місце в дієтичному харчуванні, як не дивно займають каші. Їх включають у меню страждають гастритами, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, які страждають підвищеною вагою, так як вони майже не порушують травних залоз. Для таких людей рекомендують протерті каші, а також манну і рисову.

Користь круп в тому, що в них міститься клітковина. Найменше її в манній крупі, значно більше у пшоні, гречаної і найбільше у вівсяній.

Гречана крупа перевершує інші крупи за вмістом вітамінів і мінералів, таких як магній і кальцій. Вівсяна каша багата жирами, багато заліза, тому маленьким дітям краще частіше варити кашу з вівсяної крупи.

Перлова каша, хоч і важка для засвоєння, однак користь круп перловки в тому, що вона багата такий амінокислотою, як лізин, яка надає шкірі пружність і не дає з’явитися зморшок на шкірі.

Пшенична каша трохи бідніше вівсяної за кількості мінеральних речовин, зокрема заліза.

Не робіть великих запасів крупи запас. При кімнатній температурі круп’яні жири, особливо вівсянки і пшона, швидко псуються, погіршуючи смак каші і знижуючи її природну цінність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *