маринувати цвітну капусту на зиму

Цвітну капусту люблять далеко не всі. І дарма, мабуть, цей овоч не тільки красивий, але і корисний. Цю капусту можна заготовлювати на зиму різними способами: заморожувати, сушити, квасити, маринувати, солити.

Інгредієнти для маринування:

– 1 качан капусти,
– 1 болгарський перець,
– 5-8 горошин чорного перцю,
– 5-8 горошин духмяного перцю,
– 2-3 зернини гвоздики,
– 1-2 листків лавра,
– 1 стручок гіркого червоного перцю,
– 2 гілочки сухого кропу,
– 2 зубчики часнику,
– 2 ч. л. оцту 9%-ного,
– 2 ч. л. кам’яної солі,
-1 ст. л. цукрового піску.

Приготування:

Стерилізують банки і кришки. На дно укладають кріп, лавровий лист, все горошки перцю. Чистять і миють часник, після просушування розрізають на дві частини.
Гіркий перець теж миють, кладуть у банку стільки, скільки потрібно для бажаної гостроти.
Капусту вибирають свіжу, красивіше, відкидаючи погані суцвіття. Миють і дають стекти воді. Потім зрізують квітки з основного стовбура.
Салатний солодкий перець миють, нарізають полуколечками. Укладають капусту і перець шарами. Заливають банку окропом і дають постояти хвилин 10 поки капуста прогріється повністю.
Воду зливають назад в каструлю, знову кип’ятять і капусту заливають окропом. Знову настоюють 10 хвилин, після чого повертають воду в каструлю.
У капусту додають оцет і готують маринад, для якого беруть ту воду, що заливалася в капусту. На 1 літр води кладуть 20 г (2 ч. л.) кухонної солі, 1 ст. л. цукрового піску, попередньо довівши до кипіння. Маринад вважається готовим, коли розчиняться сіль і цукор, а вода закипить.
Цим маринадом відразу заливають капусту і закупорюють кришкою. Банку гарненько укутують, щоб вона довше остигала.
Зберігається цвітна капуста в темному прохолодному підвалі. Якщо починає банку здуватися, потрібно її відкрити, злити маринад, прокип’ятити і знову закрити банку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *