Молочна сироватка, корисні властивості

Молочна сироватка – це рідкий продукт, отримується в процесі згортання молока, наприклад при одержанні сиру. Вже з незапам’ятних часів людство використовувало цей продукт в лікувальних і косметичних цілях. Так у Стародавньому Єгипті відома цариця Клеопатра любила приймати ванни з молочною сироваткою з метою омолодження шкіри. А лікарі стародавньої Вірменії і Грузії використовували її як ліки від лихоманки і запорів.

Корисні властивості молочної сироватки пояснюються наявністю цілого ряду таких вітамінів, як A, B, C і D3. Крім вітамінів в молочній сироватці, як в іншому будь плазмі, містяться розчинні мікроелементи: кальцій, магній, фосфор, які дуже корисні для людини.

У молочній сироватці міститься молочна кислота, яка благотворно діє на мікрофлору кишечника, серцево-судинну систему та обмін речовин, а також лактоза, яка крім енергетичної цінності позитивно впливає на нервову систему і на звільнення інсуліну. Але варто пам’ятати, що є люди, які мають індивідуальну непереносимість лактози, тому їм слід обмежувати вживання молока і молочних продуктів в їжу.

Білки і амінокислоти, які містяться в сироватці, мають наивысшею швидкість розщеплення в організмі в порівнянні з іншими білками, тому вони знаходять широке застосування в якості різноманітних продуктів косметології і в якості поживних речовин. Так протеїни сироватки використовуються для приготування білкових коктейлів для нарощування м’язової маси у осіб, які займаються спортом і бодібілдингом. Ці білки і амінокислоти знижують ризик таких захворювань, як хвороби серця та онкологічні захворювання, тому вживання продуктів, що містять молочну сироватку актуально для підтримки здоров’я.

Сироватка знайшла застосування в косметології. Нанесена на шкіру тіла або особи, в якості косметичної маски, вона омолоджує шкірний покрив, надаючи їй еластичність і свіжий вигляд, зволожуючи і тонізуючи, знімаючи втому. Також благотворний вплив сироватка надає на волосся, роблячи їх більш міцними.

Молочну сироватку краще готувати самостійно. Для цього потрібно поставити молоко в тепле місце і дочекатися перетворення його в кисляк. Потім кисле молоко довести до кипіння і збавивши вогонь, почекати утворення на поверхні згустки сиру, потім вимкнути газ і залишити остигати. Коли охолоне, процідити сироватку з допомогою марлі або дрібного сита, і отримати два продукту: сироватку і сир. Таким чином, Ви не будете переживати за який зіпсувався (скисшего) молока. Адже молочна сироватка – це унікальний продукт, який містить все те корисне, що є в молоці. Їжте і пийте молочні продукти щодня і будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *