Рецепт домашнього майонезу

Коли ви відправляєтеся в магазин за продуктами, то в разі максимального шопінгу берете список продуктів. Якщо ж похід в супермаркет за всіма розрахунками не повинен бути довше двадцяти хвилин, все одно ви зверніть увагу на те, що ви купувати не планували. В цих двох випадках ви, проходячи прилавок з різноманітними соусами, про себе подумаєте: «Точно! Майонез потрібно взяти». Берете самий коханий, самий жирний, салатний або знежирений. Вообщем, на свій смак, не читаючи складу. Звичайно, навіщо читати величезний список незрозумілих інгредієнтів і консервантів, з яких складається продукт? Не хочеться розчаровуватися, та й звикли вже. Ось тільки мало хто пам’ятає, як в радянські часи домогосподарки викручувалися з дефіциту приготуванням власного, домашнього майонезу, який набагато корисніше і смачніше магазинного. А чим ми, сучасні жінки, гірше? А ось вам і рецепт домашнього майонезу.

Складові:

Свіжі (бажано домашні) яйця – 2 шт.;
Оливкова або соняшникова олія – 1 стакан ( 200 гр);
Оцет – 10 мл (або лимонний сік у кількості двох-трьох столових ложок);
Гірчиця – 1 чайна ложка;
Цукор – 1 чайна ложка;
Сіль – на смак.

Продукти повинні бути охолодженими, щоб процес збивання проходив більш продуктивно.

Для початку яйця слід гарненько промити, а ще краще – опустити в 2% розчин соди хвилин на 5-10 хвилин. Після цього відокремити білки від жовтків (нам знадобляться тільки жовтки). Якщо брати домашні яйця, жовтки будуть набагато насиченішим за кольором, магазинні ж навпаки – світліше. Від кольору «серединки» залежить колір соусу.

На невеликій швидкості починаємо збивати жовтки, додаючи при цьому сіль і гірчицю. Коли маса стане однорідною, швидкість можна трохи збільшити. Після цього в роботу вступає масло. Додавати потрібно небагато, буквально за 10-15 мл (це приблизно столова ложка). Як тільки масло змішається з жовтками, додаємо наступну порцію. Діємо так, поки не витратимо всі масло.

У процесі збивання стане помітно, як маса збільшується, світлішає і густіє. Як тільки соус взбит і отримана необхідна консистенція, додаємо цукор і оцет (останній можна замінити соком лимона).

Вийшла основа для кулінарної творчості. Сюди можна додати зелень, порубаний часник, спеції, дрібно нарізані маслини. З домашнього майонезу можна робити інші соуси, додаючи солоний огірок або паприку. При цьому задоволення від страви виходить подвійне: воно заправлено смачним соусом, яке було зроблено самостійно без додавання різних хімічних добавок. Зберігати такий майонез потрібно в холодильнику, при цьому термін досягає тижні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *