Рецепти страв з червоного рису


Рис-найпопулярніший продукт багатьох, часом несхожих національних кухонь. Але найчастіше в цьому випадку говорять про білому рисі. А ось як варити червоний рис-це питання, що викликає певні сумніви з-за деякої «екзотичності» цього виду.
Тим не менш кольорові сорти рису все частіше з’являються на прилавках магазинів. Чи не найбільшим попитом користується саме продукт червоного кольору (рис. 1).
Перш ніж дізнатися, як правильно варити його, варто звернути увагу на його харчові гідності.
Червоний рис та його різновиди
Рис. 2. Харчова цінність червоного рису.
Рис червоного кольору відноситься до досить старим видам цієї культури. Він вирощувався ще в стародавніх цивілізаціях, в основному в Азії. Причому в своєму сімействі він займав привілейоване місце, так як їм, як правило, харчувалися члени монарших пологів. Здавна цінувався червоний рис і за свої цілющі властивості: його активно використовували в східній медицині.
Культивується він у різних країнах світу й сьогодні. Найбільш відомими є такі його різновиди:
Короткозернистый рис Камарг (південь Франції). В результаті варіння набуває невелику клейкість.
Гімалайський червоний рис (Індія). М’які зерна цього виду володіють складним пікантним ароматом.
Рис Рубін (Індія). Використовується в їжу і як частина релігійних ритуалів.
Тайський червоний рис (Таїланд). Вирізняється витонченим смаком з яскраво вираженим ароматом квітів.
Каліфорнійський рубін (США). Має більш насичений (бордовий) колір. Цінується серед гурманів.
При всіх відмінностях всі червоні сорти володіють загальними властивостями: багатством харчовою клітковиною (рис. 2) і високим вмістом в оболонці антоціанів-натуральних пігментів, що додають культурі оригінальне забарвлення.
З червоного рису готуються страви широкого спектру. Він хороший і як відмінний гарнір до м’яса, птиці, риби, і як окрему страву в поєднанні, наприклад, з грибами або овочами. Крім приємного, солодкуватого смаку і хорошою засвоюваності, такий рис володіє ще і корисними для здоров’я властивостями.
Користь продукту
Підвищений інтерес до краснозернистым видами пояснюється навіть не стільки тим, що це просто смачно, скільки високим цілющим потенціалом такого рису та його ролі в організації здорового харчування.
Дієтологи відзначають збалансованість продукту по вітамінів, білків, вуглеводів, мінеральних речовин, ліпідів. Червоний рис офіційно віднесений до категорії продуктів харчування, що сприяють підвищенню імунітету, зниження небезпеки виникнення і розвитку онкологічних і серцево-судинних хвороб, нормалізують травлення.
Особливо слід сказати про антоцианах-пігментах-гликозидах, які в організмі людини можуть з’являтися тільки з їжею. Це дуже енергійні антиоксиданти, що ефективно зв’язують радикали кисню і перешкоджають швидкому старіння і відмирання клітин.
Так як антоціани в основному зосереджені в отрубевых оболонках зерен, особливо цінною для здорового харчування видається нешлифованная (слабошлифованная) продукція.
Приготування червоного рису
З краснозернистой крупи можна приготувати велику кількість різноманітних страв. Але незалежно від того або іншого рецепту, буде смачно тільки в тому випадку, коли буде правильно відварити рисова крупа.
Перш за все, треба мати на увазі, що сорти червоних відтінків варяться трохи довше, ніж білі сорти. Але не варто побоюватися, що такий рис може переваритися, так як цьому перешкодить згадана раніше неотшлифованная оболонка зерен.
Сьогодні багато виробників цього цінного продукту в своїх інструкціях окремо вказують, як приготувати його таким чином, щоб зберегти всі корисні смакові і цілющі властивості. Але відмінності тут незначні. Причому основні правила, як приготувати червоний рис, настільки прості, що можуть бути виконані навіть абсолютними новачками.
Для початку сухий рис слід очистити від сторонніх домішок і пилу. У пошуках сторонніх крупинок його перебирають так само, як і будь-який інший рис. Очищення завершують промиванням (кілька разів) в чистій воді.
Можна готувати рис в мультиварці або в звичайній каструлі (краще з товстим дном). Крупа заливається окропом (на склянку рисових крупинок-приблизно 500-550 мл води). При цьому треба переконатися в тому, що окріп покриває шар крупи не менше ніж на два пальці.
Потім вміст каструлі солять і починають варити. Після того як вода закипає, необхідно зменшити вогонь і зняти пінку з водної поверхні. Далі слід накрити каструлю кришкою і продовжувати варити рис протягом 30-40 хвилин.
Рис. 3. Рис з креветками і стручкової квасолею.
Кулінари відзначають, що час варіння залежить від особливостей того чи іншого сорту. Але люди, які знають, як приготувати рисову крупу для її подальшого використання в різних стравах, зазвичай чекають повного зникнення (випаровування води з поверхні рису. Самі крупинки при цьому повинні бути м’якими і добре провареними.
Кілька корисних порад
Навіть знаючи в цілому, як варити червоний рис, не варто нехтувати такими «дрібницями»:
Попереднє (до варіння) замочування червоного рису скорочує час повного приготування продукту. Також замочений рис при варінні стає світліше.
Страва з рису особливо смачно, якщо перед подачею скропити його лимонним соком (соком лайма).
Вже готовий відварений рис можна зберігати в холодильнику не більше трьох днів. При цьому він повинен знаходитися в ємності під кришкою.
При здоровому харчуванні до відварного червоному рісу м’ясну підливу краще не додавати. У цьому випадку страву виявиться занадто калорійним.
Два нескладних рецепту для червоного рису
Рис з креветками і стручкової квасолею (рис. 3)
Інгредієнти:
Малюнок 4. Червоний рис з грибами.
рис червоний-півтори склянки;
заморожені креветки-300 г;
свіжа (заморожена) квасоля-100 г;
соус устричний-70 р.
Червоний рис з грибами (рис. 4)
Інгредієнти:
рис-півтори склянки;
гриби (печериці або інші)-300 г;
масло вершкове;
мелений червоний перець.
Замість висновку
Червоні сорти рису-відмінний спосіб і втамувати голод, і отримати задоволення від вишуканого смаку.
Але все ж треба знати міру. Тим більше що з таким смачним продуктом дуже важко не захопитися і не забути про власну фігуру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *