Секрети сушіння чорносливу


Як сушити чорнослив в домашніх умовах?
Таке питання виникає досить-таки часто, сливи добре плодоносять. Навіть у неврожайний рік збір з одного дерева буває такий, що середньостатистична сім’я не встигає з’їсти плоди у свіжому вигляді. У хід йдуть заготовки, варення, джеми, компоти.
Дехто заповзятливий вирішується на клопітка справа і жене сливовицю з браги. Можна обійтися меншими зусиллями і зберегти сливу на наступний рік в сушеному вигляді. Чорнослив такий смачний і займає менше місця, ніж банки з компотами.
Обробка перед сушінням
У слові чорнослив багатьом чується «чорна слива», ніби спеціальний сорт для висушування. Це невірно, сливових багато, понад 250 видів, серед них, крім сливи звичайної, абрикос, персик, вишня, терен, алича і т. д. З них виходять чудові сухофрукти різного виду забарвленості.
Чорнослив-це почорнілі в результаті правильного висушування сливи темних сортів. Зрозуміло, що біла або жовта слива дасть інший колір після сушіння. Але і з темним сортом потрібно бути акуратним.
Неправильна технологія призведе не до чорного кольору, а бурому. Може, смак і не постраждає, але зовнішній вигляд виявиться не той.
На шкірках злив люблять селитися дріжджі. Вони гарні для майбутньої сливовиці, але не підходять для чорносливу.
Якщо сушити далі, то процес може затягнутися, а сонячна погода зіпсується. Шкурка утримує сік від випаровування, тому допоможемо сливам позбутися від зайвої рідини і дріжджових грибків.
Щоб тільки шкурка піддалася атаці агресивного окропу з содою. Це найпростіший домашній, дачний варіант. Деякі замість харчової соди використовують каустичну (1% розчин), деякі поташ (вуглекислі солі калію). Теж непоганий варіант, але потрібно бути впевненим, що немає помилки з хімікатом і концентрацією розчину.
Час сушіння
Після бланшування плоди відразу поміщають у холодну воду, шкірка потріскається, на ній з’явиться ледь помітна сіточка тріщин. Тепер випаровування соку піде швидше. Треба визначитися: сушити з кісточками або без.
Протиріччя немає, і з кісточками, і без кісточок чорнослив-чудовий сухофрукт, але використовується по-різному. Дрібні плоди залишаємо з кісточками, з великих видаляємо і розкриваємо м’якоть, як крила метелика. Сушать в залежності від погоди і наявності технічних засобів, що прискорюють процес.
На дачі або в заміському будинку добре сушити на даху з сонячної сторони, якщо тільки немає мух і ос. Комахи-головний ворог на даному етапі, а також несподіваний вітер і дощ.
Для збереження сухофруктів слід заздалегідь приготувати лотки або короби з низькими бортиками, які можна затягнути марлею або протимоскітною сіткою.
Як сушити сливи, якщо немає дачного простору?
На допомогу приходить техніка.
Сушарка-дегидратор.
Виробники пропонують десятки моделей, різних за обсягом і потужності вентиляції. Дуже зручний пристрій, єдиний недолік-займає місце весь рік, а використовується кілька місяців.
Аерогриль з функцією сушіння.
Більш універсальний прилад, що дозволяє не тільки сушити фрукти і овочі, але і готувати безліч страв. Обсяг закладки набагато менше, ніж у дегідратору.
Духовка.
Як у старі добрі часи. Вимагає досвіду, маси вільного часу та дотримання правил пожежної безпеки. Сушити на самому повільному вогні, з відкритими дверцятами і постійним контролем. Краще не досушити і закінчити процес на балконі чи на підвіконні.
Мікрохвильовка.
Для невеликих обсягів. На самій малій потужності. Поки не пристосуєтеся, ставте таймер на короткі проміжки часу і регулярно перевіряйте, щоб не перегріти.
Для домашнього умільця є хороший варіант. Місткі контейнери з харчового пластику і з герметичною кришкою знайдуться в будь-якій квартирі.
Невелика модифікація допоможе перетворити контейнер в імпровізовану сушарку на місяць збору врожаю. Всередину контейнера встановлюються гратчасті піддони з підготовленою сливою. У бортах свердлити отвори, в кришку (або в борт) монтується витяжний вентилятор від старого комп’ютера.
Підключення через комп’ютерний блок живлення. Всередині контейнера за рахунок парникового ефекту підвищується температура. Включаєте комп’ютер, працюєте на ньому, заодно вентилятор створить необхідний протяг в контейнері. Ємність після закінчення сезону можна використовувати для інших потреб.
Пастила бонусом до чорносливу
Піде на ура у дітей та дорослих разом з чорносливом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *