Що таке приправа орегано


Що таке орегано, буде цікаво знати кожному гурману і того, хто просто дуже любить готувати і націлений на результат. Це багаторічна рослина називається не інакше, як материнка звичайна. Орегано родом з Європи, центральної і південної її частини. Культура поділяється на кілька типів, що обумовлено відмінностями в запаху. Орегано має своє поширення і на Середземномор’ї. Цвіте воно з червня по серпень, а також має гарні білі і червоні квіточки. Улюблене місце орегано-це ліс, дорожні узбіччя та річкові заплави.
Що таке орегано
Це така рослина, яке підрозділяється на origanum creticum та origanum smymeym. Варто зазначити й існування мексиканського виду, але його виділяють в окремий клас.
Приправа даного типу має в своєму складі приблизно 0,5% ефірних масел, дубильних речовин, тимолу, розмариновой кислоти, карвакола.
Материнка ще в часи Стародавнього Риму була цінним видом. Любитель смачно поїсти Целиус виділив спеціальну лінію страв для шановних громадян, до складу яких входили кмин, чебрець і приправа, яка в даний час має витончене назва орегано. Коли готували печінкового порося, то спеціями приправляли соуси, подаються до даного страві.
Як правило, люди, що віддають перевагу захоплюються материнкою, збирають її на самому початку періоду цвітіння. Неймовірний аромат концентрується в кольорах і листової частини. Якщо клімат дуже спекотний, то у подальшому спеція може значно гірчити. Речовина, що додає гіркоти, як раз концентрується в листі, тому в якості добавки в їжу можна використовувати тільки квітки.
У такий приправі збережеться максимальна кількість користі, якщо її правильно заготовити. Для цього потрібно висушити рослина в добре вентильованому приміщенні, при температурних показниках не більше, ніж 30-40°. Потім відділяють квітки і листя. Для збереження смакових і ароматичних якостей їх краще всього зберігати цілком. На відміну від більшості приправ, материнку потрібно подрібнювати безпосередньо перед використанням і тримати в щільно закритій скляній банці.
Ще можна зробити з листя пюре із застосуванням рослинної олії і заморозити, попередньо розклавши на кілька частин.
Особливості орегано
Орегано застосовується в кулінарії і як окрема приправа, і в складі сумішей. Такими збагачують страви з м’яса, паштети, ковбаси. Цій приправі віддають перевагу при солінні огірків і маринуванні грибів.
Шашлик або м’ясо на грилі буде набагато смачніше, якщо використовувати материнку. Серед безлічі приправ заготівля подібного рослини облагороджує підливи і соуси, відмінно підходить при приготуванні рибних страв.
Такий приправляють спеціями також:
макарони;
піцу;
сир;
овочі;
сири;
гриби;
яйця;
салати;
крабів і т. д.
Додають материнку практично за кілька хвилин до кінця приготування страви. Так краще збережуться її смакові та ароматичні властивості. У Польщі віддають перевагу одному незвичайного страви-рибі, фаршированої білим хлібом, в яку додають саме цю пряність.
Смакові та ароматичні властивості цієї рослини найбільш повно розкриваються при використанні його для приготування страв на грилі. Чи то риба, м’ясо або овочі. Материнка чудово поєднується з багатьма прянощами, але особлива смакова палітра розкривається при змішуванні її з естрагоном, чорним перцем, базиліком і розмарином. Найближчий родич орегано-це майоран. З ним вона теж непогано сусідами, а також з фенхелем, анісом і чебрецем. У деяких країнах орегано навіть називають диким майораном, тому обидва рослини частенько плутають, але вони при цьому мають виражені смакові відмінності.
Материнку використовують не тільки як пряну суміш або окремий компонент для збагачення страв. Листя і квітки заварюють, отримуючи ароматний і корисний в усіх відношеннях напій. Він володіє цілющими властивостями як для жіночої, так і для чоловічого організму. А в поєднанні зі звіробоєм дозволяє швидко оговтатися від простудних захворювань.
Як видно, орегано-це не тільки смачна добавка до їжі, але й лікарська рослина, що приносить колосальну користь людині. Його використання буде не тільки приємною, але і корисною звичкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *