Смачне копчене сало своїми руками


Сало нарівні з м’ясом є одним з найулюбленіших продуктів у нашій національній кухні. Розглянемо, як коптити сало в домашніх умовах. Щорічно ми вживаємо його у величезних обсягах. Це й не дивно, адже немає нічого краще, ніж шматок свіжини, покладеної на кусень хліба.
Питання збереження сала стоїть особливо гостро в ті моменти, коли його справді багато і зберегти в природному вигляді просто не представляється можливим. У такому випадку на допомогу приходять досить специфічні методи, покликані продовжити термін придатності цього чудового продукту. Будь-який з цих методів заснований на термічному впливі на сало.
Способи збереження сала на тривалий період
У першому випадку холодом, в результаті чого вийде заморожений продукт. В іншому випадку застосовують високі температури, отримуючи копчене сало.
Сало з морозилки при розморожуванні може віддавати іншими чужорідними запахами, якими пропах холодильник. Це є не дуже добрим знаком і може відбитися на загальному смаку продукту. Зовсім інша справа процедура копчення, яка надає йому чудовий смак і чудовий аромат.
Основа чудового аромату-маринад
Як правильно коптити сало? Насамперед необхідно створити своєрідний маринад, який наситить продукт пряними ароматами і додасть йому легку пікантність. Рецепти його приготування бувають різні. Набір інгредієнтів, що входять до його складу, в основному залежить від індивідуальних переваг і побажань людини. Деякі люблять більш гострі поєднання, тому кладуть до сала більше перцю. Інші воліють велика кількість прянощів. Треті не сприймають нічого, крім солі. Всі ці варіанти заслуговують уваги.
Однак традиційний спосіб закоптити сало будинку включає в себе маринад, що складається з наступних компонентів:
сіль-100 р;
Перше, що потрібно зробити,-це підготувати сало. Тому дістаємо його з холодильника і рясно промиваємо холодною водою. Частково це позбавить його від запаху холодильника і омиє від надлишків тканин або інших сторонніх тел.
Окремо слід розповісти про вибір самого сала. Ідеальним варіантом буде використання для потреб копчення товстого шматка з великими прошарками жиру і м’яса. Такий продукт у результаті термічної обробки придбає оптимальні характеристики та чудовий колір. Тому для копчення слід брати найбільш великі шматки.
Основне правило приготування маринаду-це не переборщити з сіллю. Інакше страва вийде жорстким і несмачним. Виходячи з цього твердження можна зробити висновок, що шматки слід злегка присипати сіллю і покласти сало в заздалегідь підготовлену ємність. Додати чорний перець і лавровий лист, після чого залити всю масу водою. У такому положенні вона повинна постояти в холодному місці протягом доби.
Такий проміжок часу додасть йому необхідні поєднання смаків і чудовий аромат. Якщо нікуди поспішати, то можна залишити сало в маринаді трохи довше і отримати ще більш чудові характеристики.
Як коптити сало самостійно
Після того як сало досить отмокло і добре просочилося, можна приступати до його копченню.
Для реалізації цієї ідеї знадобиться спеціальна конструкція-коптильня, яка і додасть нашим заготівлях кінцеву консистенцію і зовнішній вигляд. Змайструвати її можна і самому, взявши за основу будь-яку металеву тару.
Бочка, каністра або широка труба ідеально підійдуть під пристрій коптильні. Принцип її роботи полягає у впливі димом на шматочки сала, створюючи тим самим саме той продукт, який ми всі так любимо.
Окремо потрібно приділити увагу вибору дров. Оптимальним рішенням буде застосування колод фруктових сортів та їх тирси. Оскільки порода деревини до певної міри відповідальна за підсумковий смак страви, не варто брати дрова завідомо гірким ароматом.
Горіх або клен абсолютно не підходять для нашого заходу.
Ідеальним же варіантом стане вишня, абрикос або груша. Тирсу необхідні для створення гарячого диму, який просочить в кінцевому рахунку наші заготовки. Як тільки це відбудеться, можна нарізати його тонкими скибочками, укладати на бутерброд і насолоджуватися його гармонійним смаком і золотистим відтінком.
Висновок по темі
Копчене сало є одним з улюблених продуктів у нашій традиційній кухні. Його чудовий смак і чудовий запах вже давно підкорили серця і шлунки багатьох людей. Тому попит на цей продукт неймовірно високий.
Однак існує можливість не купувати його в магазині, а зробити своїми руками. Тим більше, що це досить просто. Необхідно лише створити маринад і піддати сало термічній обробці. Результат подібних маніпуляцій перевершить всі очікування, і ми отримаємо прекрасний і яскравий продукт, який буде радувати своїм смаком і ароматом.
Після того як багаття був розлучений і дим почав виступати з отвору, необхідно укласти сало на решітку і поставити її поверх вивідного клапана коптильні. Для більшого ефекту можна накрити зверху сало яким-небудь предметом, створивши тим самим купол, який дозволить прокоптиться продукту набагато швидше.
Готувати солоне сало слід протягом 50-60 хвилин при відносно високій температурі. Після закінчення цього тимчасового інтервалу можна і потрібно зняти сало з дека і дати йому охолонути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *