Спаржева квасоля користь і шкоду для здоров’я

Батьківщиною спаржевої квасолі є Південна Америка. В даний час її вирощують в усьому світі. Смачна і калорійна спаржева квасоля користь якої вивчені дієтологами, завоювала велику популярність. Однак при її використанні необхідно звернути увагу не тільки на плюси, але й мінуси даного продукту.

Користь спаржевої квасолі

1) Квасоля містить багато вітамінів, таких як А, В, Е, С, а також фолієву кислоту, калій, магній, цинк та багато інших мікроелементів. Вони сприятливо діють на весь організм.

2) Спаржа інтенсивно очищає організм від токсинів і виводить з нього шлаки.

3) Вона сприяє виведенню рідини з організму, ніж полегшує роботу серця і зменшує ризик інфаркту.

4) При частому вживанні спаржевої квасолі знижується показник рівня глюкози в сечі і крові, тому при діабеті і дієтичному харчуванні вона необхідна.

5) Квасоля може нормалізувати сольовий обмін, який необхідний при захворюванні нирок, а також печінки і жовчнокам’яної хвороби, стимулює роботу сечостатевої системи.

6) Вживання стручкової квасолі може служити профілактикою таких захворювань як аритмія і атеросклероз. У зв’язку з тим, що в ній мало калорій, а багато вітамінів, вона є чудовим продуктом для тих, хто хоче схуднути.

7) У спаржевої квасолі є велика кількість легко засвоюваного білка, тому її можна прирівняти до м’яса.

8) Ще в стародавні часи завдяки великому вмісту калорій за допомогою квасолі лікували туберкульоз легенів.

9) З-за того, що вона здатна підвищувати кислотність, квасоля добре вживати хворим, у яких при гастриті знижена кислотність, і тим, у кого є наліт зубного каменю.

Шкоду спаржевої квасолі

1) Як і будь-який продукт харчування, спаржа має деякі протипоказання – ні зерна, ні стручки квасолі можна додавати в салати або вживати в сирому вигляді, так як в ній присутні отруйні речовини, викликають тяжке отруєння організму. При тепловій обробці вони зникають.

2) Ті, хто має проблеми з кишечником, з обережністю повинні ставитися до страви, приготовленому з квасолею. Вона викликає здуття живота і збої в роботі травного тракту, що може привести до захворювання шлунка.

3) Лікарі не радять включати її в раціон харчування тим, хто страждає виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки, так як стручкова квасоля підвищує кислотність.

4) З обережністю слід вживати спаржу при подагрі і нефриті, але повністю виключати її з раціону харчування не рекомендується.

З спаржевої квасолі можна приготувати різні поживні страви. Вона може бути гарніром і відмінно поєднуватися з іншими овочами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *