Вино з ожини в домашніх умовах

Про користь ожини написана вже не одна книга, ця ягода володіє цілющими властивостями практично від усіх хвороб. Безліч рецептів заготовок з ожини прикрашають не одну колекцію господинь, але мова піде не про кулінарні шедеври, а смачне домашнє вино з цієї ягоди, приготовлена в домашніх умовах. Характер ожини дуже покладливий і відмінне десертне вино з неї може вийти навіть у початківця винороба.

Яку ягоду можна використовувати для домашнього ожинового вина?

Як відомо ожина – це лісова ягода, її густі зарості дозволяють досить швидко зібрати необхідну кількість продукту. Але вона все рідше зустрічається в лісах, тому для вина можна використовувати садову ожину, яка трохи крупніше своєї лісової сестри, але кисліше. За своєю природою ожина дуже соковита і солодка, тому води і великої кількості цукру для приготування вина не знадобиться.

Спосіб приготування домашнього вина з ожини.

1. Перебрати ягоди, промити і дати їй обсохнути природним шляхом.

2. Потовкти ожину до однорідної маси, зціджувати сік не потрібно, так як вино буде готуватися на мезге.

3. Отриману суміш перекласти в підготовлену бутель і додати цукор. Води додавати не потрібно, її і так достатньо в самій ягоді. Цукор береться до розрахунку – на 1,3 кілограма ягід 180 грамів, за умови, що ожина лісова, для садової – 200 грамів цукру. Не намагайтеся покласти цукрового піску більше, що б отримати кріплене вино, це тільки зіпсує смак, так як ожинове вино відноситься виключно до десертним винам і його фортеця не вище 12 градусів.

4. Процес виноробства ожинового вина дуже схожий з приготуванням домашнього вина з червоної смородини, тому уважно прочитайте рецепт і зробіть все так, як там написано. Як нагороду, Ви отримаєте смачне, дуже корисне вино з ожини, але тільки темного червоного кольору, з тонким насиченим ароматом. При правильному зберіганні вино з ожини живе 4 роки.

Основи правильного зберігання вина з ожини, зробленого в домашніх умовах.

1. Темрява – друг ожинового вина. Власне темряву любить більшість вин, і не важливо, як вони були приготовані в домашніх умовах або на професійних виноробнях. Прямі сонячні промені – це основний ворог червоних і білих вин, особливо страждають при зайвому ультрафіолеті рожеві вина. Тому намагайтеся використовувати тільки темне пляшкове скло, якщо збираєтеся надовго зайнятися виноробством, а процес цей, як відомо, дуже затягує.

2. Температурний режим для ожинового вина оптимальний в діапазоні від 10 до 12 градусів, тут ожина під стати винограду, він теж не любить зайвої спеки. Але зверніть увагу, що всі кріплені вина необхідно зберігати в приміщення з температурою від 14 до 16 градусів, а це означає, що вина різної міцності сусідами бути не можуть. Різкі перепади температур треба виключити повністю, вони знищать будь-яке вино.

3. Вологість – другий після температури показник, який повинен бути постійним. Оптимальна вологість для більшості вин від 65 до 80 %%. Сухий повітря сприяє швидкому висушуванню пробки, що дозволяє проникати всередину кисню, який завдає непоправної шкоди смаком і кольором вина.

4. Спокійний сон. При зберіганні будь-яке вино, в тому числі й домашнє вино їх ожини, повинно перебувати в повному спокої, бажано в лежачому положенні. Гучні звуки, ляскання дверима, постійний шум повинні бути виключені повністю, тоді вино буде приносити радість смаку і гарний настрій довгий час. Пляшка з вином в положенні лежачи, забезпечує постійний контакт з пробки напоєм, що в свою чергу запобігає пересихання дерева, що захищає вино від взаємодії з киснем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *