Вирощування селери кореневого

Селера – це пряний коренеплід з характерно-приємним ароматом. Він містить цукор, кератин і ще цілий ряд амінокислот. Аромат селери дає ефірна олія – седанолид. Його смак схожий зі смаком петрушки, але трохи душистее і гостріше її. Коріння селери використовують у приготуванні їжі у вигляді гасіння, а його листя можна використовувати у свіжому вигляді. І коренеплоди і листя можна використовувати при маринуванні овочів, солінні і консервуванні. Як же відбувається вирощування селери кореневого, і який повинен бути догляд за ним?

Варто пам’ятати, що селера – це дворічна рослина, холодостійка. Доросла рослина може переносити пониження температури до 5 градусів, при цьому не пошкоджуючись.

А ось молоде рослина чутлива до морозів і тривалого похолодання.

Також селера – це культура, яка дуже вимоглива до вологості ґрунту та його родючості. Насіння досить дрібні, проростають повільно, сходить на 15 – 20 день. Період вегетації селери 140 -180 днів, тому краще висаджувати його краще розсадою.

Вирощувати селера краще після тих культур, під які були внесені добрива: мінеральні та органічні (капуста, цибуля, огірки і картоплю). Не можна його садити після самого ж селери, а також після зонтичних культур. Селера не переносить кислий грунт, тому в неї необхідно додавати золу, гашене вапно та вп можливості регулярно підгортати. Найбільш ефективніше використовувати сумісне внесення органічних і мінеральних добрив: компост, гній, сечовина, суперфосфат, хлористий калій.

Селера краще вирощувати в добре захищеному і обігрівається грунті. Перед тим, як висадити його, слід грунт добре полити. Щоб коріння добре прижилися, їх треба вмочити у сметаноподібну суміш з коров’ячого гною і глини. Висаджують селера в травні місяці рядами – на відстані 40 сантиметрів між рядами і 10 -15 між рослинами. Саджаючи розсаду, простежте за тим, щоб верхня брунька не засипали землею. Після висадки рослин, полити їх водою під самий корінь, а лунку злегка присипте сухим грунтом.

Селера потребує поливу добривами, розпушуванні грунту, прополюванні, а також у боротьбі з шкідниками та різноманітними хворобами.

По мірі зростання селери необхідно проріджувати його, завдяки цьому залишаються здорові рослини, що дають хороші коренеплоди, які з настанням заморозків слід зібрати. Також необхідно обрізати листя на рівні головки, їх можна використовувати свіжими, сушеними і консервуванні.

Як видно, вирощування селери кореневого є не тільки простим, але й відповідальним заняттям. Однак праці незабаром винагороджуються хорошим урожаєм зелені і коренеплодів, які можна вживати людям з сечокам’яною хворобою, при подагрі, кропивниці та різних дерматитах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *