Як правильно розтопити шоколад на водяній бані?


Питання, як розтопити шоколад на водяній бані, декому здасться наївним. Адже що може бути простіше, ніж розплавити це ласощі. Покласти його на сонці і нехай собі розтікається. Однак так ви отримаєте продукт, який можна їсти, але створити з нього кулінарний шедевр буде складно.
Який шоколад краще використовувати?
Для кулінарних цілей зазвичай використовують так званий темний шоколад. У ньому має міститися особливо багато тертого какао масла останнього. Чим вище відсоток вмісту какао-бобів, тим краще ласощі буде виглядати на вашій випічці і насиченішим стане його смак.
Якщо ви хочете, щоб шоколад добре розтопився і його можна було б з успіхом використовувати для виробництва солодкої страви, беріть вироби відомих фірм, які дорожать своєю репутацією. Серед вітчизняних виробників хорошу продукцію випускають такі фірми, як «Росія», «Бабаєвський», «Червоний жовтень».
Чому саме на водяній бані?
Для того щоб зрозуміти, як розтопити шоколад на водяній бані, потрібно знати, що це таке. Даний метод являє собою спосіб приготування страв, при якому термічна обробка здійснюється за допомогою приміщення посудини в гарячу воду. Вміст ємності вариться не на вогні, а в гарячій бані. Точніше, це не стільки спосіб варіння, який передбачає кип’ятіння, скільки варіант розігрівання й підтримання певної температури.
Особливість водяній лазні полягає в рівномірності і поступовості нагріву. При цьому вміст судини, поміщеного в гарячу воду, не піддається занадто сильному термічного впливу. Вдаються до такої процедури в тому випадку, якщо від продукту потрібно домогтися переходу в певний стан. Так готують багато лікувальні трав’яні збори, кондитерські креми, соуси. Таким чином розплавляють делікатний продукт шоколад.
Як розтопити в бані?
Шоколад-це примхливий продукт, який тане, коли не треба, і не робить цього, якщо від нього такий стан потрібно. Можна зіпсувати не одну плитку, перш ніж навчитися правильно розпарювати шоколад в лазні.
Так, цей продукт дійсно потрібно парити, а не смажити на сковорідці або в каструльці варити. Для того щоб зрозуміти, як правильно розтопити шоколад, потрібно дотримуватися наступного алгоритму дій.

Візьміть дві ємності різних діаметрів. Одна з них повинна бути не просто менше іншого, а головне, істотно її. Найкраще взяти одну каструльку. Іншу посудину, який потрібно буде помістити у цю тару, може бути навіть скляною банкою. Однак для шоколаду краще взяти посуд більш широку, оскільки доведеться його помішувати. Ще потрібна буде дерев’яна лопатка або ложка.
В посудину більшого розміру налийте води і поставте на плиту нагріватися. Рідина повинна заповнювати не більше половини посудини. Ємність меншого розміру всередині повинна бути сухою, тому що при зіткненні з водою шоколад втратить потрібні вам властивості.
Дочекайтеся, поки вода в більшій посудині нагріється до гарячого стану, і поставте туди ємність поменше. Попередньо в останню потрібно покласти поламані шоколадні плитки. Воду в базовій каструлі краще не доводити до кипіння. Досить підтримувати температуру води близько +70…+80 ?С. Для розтоплення цього достатньо, а кипляча вода може створювати незручності при помішуванні.
Проводити процедуру розтоплення можна двома способами. Один з них швидкий, інший безпечний. У першому випадку ємність з шоколадом можна занурювати в киплячу воду, що стоїть на вогні. Час від початку нагрівання до отримання рідкого шоколаду в цьому випадку істотно скорочується, але такий спосіб загрожує опіками і неприємними відчуттями. У другому варіанті воду можна довести до кипіння, зняти з вогню і тільки після цього помістити в неї посудину з шоколадом. Якщо рідкого продукту вам потрібно небагато, а часу у вас достатньо, то другий спосіб краще і набагато зручніше.
У будь-якому випадку не слід проводити розтоплювання при киплячій воді. По-перше, є ризик потрапляння крапель води у внутрішній посудину. По-друге, шоколад надто швидко розтопиться і почне густіти. Можна не вловити той момент, коли вже дійсно мета досягнута і продукт можна прибирати з гарячої води. Продовжуючи нагрівання після готовності, ви насправді починаєте шоколад випарювати. В результаті він вдруге загусне і пригорить.
Коли все буде готово, треба вилити розтоплений продукт з посудини на рівну поверхню. Краще всього виливати на виріб з каменю, в крайньому випадку можна використовувати фарфор. Ці матеріали гірше нагріваються і швидко охолоджуються.
За допомогою лопатки розтоплений продукт помішують для того, щоб остудити до температури 30°С.
Визначити цей показник дуже просто. Поторкайте ще рідкий шоколад тильною стороною долоні. Якщо відчуйте легку прохолоду, це означає, що продукт доведений до потрібного стану.
Слід попередити і про одну небезпеку, яка очікує недосвідченого кулінара: якщо в приготовлений продукт потрапить хоча б крихітна частина твердого шоколаду, то солодка маса згорнеться і доведеться починати все спочатку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *