Як приготувати хрін на зиму

Ще в стародавній Русі самим головним продуктом на столі після хліба був хрін. Без нього не проходив жоден обід, риба, м’ясо, салати, холодець і навіть суп завжди їли з хріном. Готували хрін тільки перед тим, як поставити на стіл, щоб він ні втратив свою «злобу». І тільки те, що хрін зберігається не більше доби, не дало йому зайняти почесне місце на нашому столі поруч з кетчупом, майонезом та іншими соусами.

Хрін не тільки російське національне блюдо, багато століть тому він був відомий у різних країнах, його активно вживали в їжу греки, також вони натирали їм хворі суглоби і спину, і використовували як засіб, що зміцнюють імунітет і відновлювальний запас сил.

Рідною землею цієї рослини вважають Захід Азії і Південно-Східну частину Європи. Незважаючи на те, що в Росії так люблять хрін і вважають його своїм, він приїхав в неї тільки в 9 столітті, його знали і любили всі жителі великої країни, вважаючи його своїм національним надбанням. Приблизно в 15 столітті з Росії він потрапив у Скандинавії, Англії і Німеччини, його завезли туди купці.

Знаменитий ботанік Джон Джерард вважав, що хрін допомагає травленню, якщо застосовувати його в якості спецій. В кінці 17 століття хрін завоював серця французів, ставши чудовим соусом для устриць, а потім він з’явився і в Америці. Іудаїсти в Пасхального седеру у обов’язковому порядку додають хрін. Зараз хрін дуже популярний у всьому світі, його подають до риби, м’яса, салатів і закусок. Хрін з праву визнають найпотужнішою приправою в Європі. У кулінарії використовується рослина все цілком від коренів до листя. Найбільш сприятливий час для збирання коренів хрону – це жовтень. Коли його ріжуть або труть, то він виділяє сильний різкий запах і дає прекрасний смак. Листя хрону добре використовувати при заготівлі на зиму, наприклад огірків. Порошок з сухого кореня надовго зберігає всі свої корисні властивості.

Зберегти хрін на зиму дуже просто, для цього знадобиться:

Один кілограм коренів хрону, склянка 9% оцту, склянку води (кип’яченою), 25-30 грам солі і цукру.
Хрін потрібно гарненько вимити, почистити і видалити шкірку. Якщо він несвіжий, то його треба вимочувати. Потім треба ретельно його подрібнити з допомогою терки, м’ясорубки або блендера.
У воді необхідно розчинити сіль і цукор, потім додати туди оцет і хрін, потім добре вимісити. Отримане сировину можна розкладати в ретельно простерилізовані маленькі банки. Заготовку можна вживати в їжу. Щоб вона не зіпсувалося, зберігати її потрібно в холодильнику або в іншому прохолодному місці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *