Як приготувати калину на зиму

Ще з давніх часів калину шанували народні лікарі тому, що вона чудово допомагала при застуді і при занепаді сил. Використовують в якості сировини не тільки ягідки, але і гілочки з листочками, від кожного недуги свою зброю. Саме корисне в калині – це її плоди – червоні соковиті ягоди, що містять у собі величезна кількість вітаміну C, в кілька разів перевищує його вміст у лимоні. Додатково в них міститься велика кількість вітамінів групи B, в тому числі B6, K, E, A.

Калина добре бореться з застудою і зміцнює імунітет, ці її властивості відомі з давніх часів і широко використовуються, переходячи з покоління в покоління у вигляді рецептів зимових заготовок з медом і настоянок. Калина досить гірка і ця гірчинка зберігається навіть в заготовках, тому варто врахувати, що цукру вимагається при заготівлі на зиму в кілька разів більше, ніж самої ягоди. Зате взимку калинові закрутки навчилися широко застосовувати не тільки для лікування простудних захворювань, але і в кулінарії для приготування пікантних соусів, підливок, киселів та желе.

Перед тим, як щось робити з калини і як-небудь її використовувати, її необхідно ретельно промити в проточній воді під краном, а потім обдати окропом.

В ягоди можна додавати не тільки цукор, але і мед.

Далі суміш ставлять на слабкий вогонь, буквально на пару хвилин, тому що калина з-за високого вмісту дубильних речовин швидко загусає. Якщо хочеться зробити желе, то треба перетерти суміш в кашку, а якщо ні, то можна просто разом з кісточками закатати в банки, тому що в кісточках міститься велика кількість жирних речовин.

Перед заготівлею, банки обов’язково треба ретельно стерилізувати, а закрутки зберігати у темному холодному місці.

Рецепт желе з калини.

Взяти кілограм ягід калини і пробланшировать в гарячій воді не менше п’яти хвилин. Додати 500 мл води і трохи проварити. Потім перетерти до кашки в друшляку, відокремивши тим самим кісточки. Далі додати цукор (приблизно кілограм) або мед за смаком і тушкувати на повільному вогні близько години. Після приготування можна заготовити або просто поставити в прохолодне місце і вживати в їжу.

Рецепт киселя з калини.

Миті і оброблені ягоди ретельно розтерти і з допомогою марлі видавити сік або можна скористатися соковижималкою. Два кілограми ягід розтерти і віджати сік, потім долити півлітра води і проварити на малому вогні не менше п’яти хвилин. Потім додати туди раніше вичавлений сік і цукор не менше 350 грамів і трохи нагріти на плиті, щоб цукор розчинився. Далі можна вживати або закрити банки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *