Як приготувати сік з гарбуза на зиму

Гарбуз – чудовий, красивий і корисний овоч, який радує око і організму допомагає відновлювати брак необхідних речовин, так як в ній багато різних вітамінів. Гарбузовий сік збагачений калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, магнієм і залізом. Сік гарбуза відмінно затягує рани, підтримує імунітет і заспокоює.

Сік гарбуза чудово підходить для домашніх закруток, його можна консервувати двома способами: без пастеризації і з нею. Обидва способи відрізняються тільки тим, що при пастеризації сік треба проварити п’ять хвилин, а при другому способі сік варити не треба.

Перший спосіб без використання пастеризації.

Гарбуз очистити від шкірки і прокрутити на соковижималці. Потім додати цукор з розрахунку приблизно п’ять столових ложок на літр, і поставити на плитку. Сік необхідно довести до температури кипіння приблизно 90 градусів і проварити не менше п’яти хвилин. Потім можна закочувати по банкам.

Пастеризований гарбузовий сік.

З попередньо очищеної гарбуза вичавлюють сік, не кип’ятять, а тільки нагрівають до температури кипіння і розливають в банки. Пастеризують банки об’ємом пів-літри не менше десяти хвилин при температурі 90 градусів. Потім закочують.

Спосіб заготівлі соку гарбуза, якщо немає соковижималки.

Необхідно очистити гарбуз від шкірки і дрібно нарізати м’якоть. Ту частину, де є насіння, почистити і теж викласти до м’якоті, вона зробить сік густуватим. Нарізаний гарбуз скласти в каструлю і залити водою, щоб покрила гарбуз. Кілька хвилин необхідно поварити, щоб гарбуз стала м’якою, потім її треба перемолоти в кашу, це можна зробити за допомогою сита. Далі розварену гарбуз треба знову покласти назад в каструлю і додати цукор з лимонною кислотою з розрахунком на шість літрів соку близько 200-300 грам цукру і 15-20 грам лимонної кислоти. Непогано буде додати сік декількох апельсинів. Потім поставити на плитку і після того як сік закипить, його можна розлити і закатати.

Якщо не хочеться різати, то можна гарбуз потерти на тертці, скласти в каструлю і залити водою так, щоб гарбуз приховало. Далі її потрібно поставити на плиту і варити до того моменту, поки вона не розвариться. Для додання приємного присмаку можна додати лимонний сік або його цедру. Потім все потрібно знову перетерти або пропустити в блендері і знову довести до кипіння і додати цукор за смаком і якщо густо, то можна розвести водою або сиропом. Трохи проварити і можна закочувати на зиму.

Важливо пам’ятати, що гарбузовий сік, як би він не був смачний, показаний не всім, так як є сильним алергеном, часто алергія проявляється на що у ньому міститься каротин. Також варто врахувати, що люди мають проблеми з шлунково-кишковим трактом повинні вживати його з обережністю. Підвищена кислотність і синдром роздратованого кишечника теж привід відмовитися від цього ласощі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *