Як приготувати рибу під маринадом?


Риба є одним з незамінних компонентів правильного харчування. Її приготування вимагає певного кулінарного мистецтва і особливої акуратності.
Щоб риба зберегла гарну форму, і ніжність смаку доведеться постаратися. Важливі компоненти, так і сам час термічної обробки.
Особливості приготування
Готувати її можна в духовці на сковороді, в каструлі або мультиварці. В стравах риба є основним компонентом, що її не поєднують з м’ясом. Будь рецепт починається з підготовки основного компонента, а якщо потрібно і формування шматочків.
Класичний рецепт запеченої цілком особини передбачає приготування в духовці. Вона може вмістити досить велику тушу для створення великої святкової страви.
Також цілісна рибина може бути відварена, тоді вона готується в каструлі або в мультиварці, і тушкована в спеціалізованій формі та соусі.
Тушкована риба під маринадом
Тушкована риба володіє унікальним смаком і завжди красиво виглядає. Таким чином, його можна приготувати як цілком, так і разделанным на шматочки.
Класичний смак рибного блюда передбачає поєднання з вареними або тушкованими овочами. Рецепт в мультиварці або духовці вимагає роздільного приготування овочів і риби до напівготовності. І лише завершувати приготування вони повинні разом.
Над маринадом можна працювати тоді, коли шматочки обсмажують на сковорідці або тушкують.
Рецепт класичного маринаду вимагає:
цибуля;
морква;
солодкий перець;
лавровий лист;
томат;
сіль і перець.
Можливо також використовувати гострий перець, базилік, сік лимона, гвоздику і навіть біле вино. Солодкий перець і гвоздика надають страві солодкість, тому краще використовувати щось одне. Сік лимона має властивість вигоряти при дуже великій температурі.
Часто їм збризкують вже готову страву відразу після вилучення з духовки. Свіжа зелень при запіканні в духовці додається за кілька хвилин до закінчення приготування, щоб дати страві легкий насичений аромат.
Рецепт в мультиварці трохи простіше, так як прилад дозволяє додати всі спеції відразу, і там не потрібно перемішування.
У будь-якому випадку біле вино додається безпосередньо при приготуванні самої риби.
Незалежно від того, готується вона шматочками або цілком, біле вино вбирається в м’ясо і його смак залишається навіть після заливки маринадом і додавання спецій. При цьому спирт випаровується, залишаючи тільки сам смак. Таке блюдо можна давати навіть дітям.
Приготування маринаду
На сковороду заливається трохи соняшникової олії. В нього опускається нарізану кільцями цибулю і підготовлена моркву. Морква може бути нарізана соломкою або натерта на тертці.
Солодкий перець нарізати довгими смужками. Якщо робота над маринадом проводиться в мультиварці, можна спочатку обсмажити в ній шматочки, а після приступати до овочів.
Коли овочі підсмажилися, до них додають томатну пасту, за смаком сіль, перець, кмин, гвоздику, лавровий лист. Якщо замість томатної пасти використовуються свіжі томати, вони додаються перш інших спецій. Тільки коли цибулю, моркву і шматочки томатів протушатся разом кілька хвилин, можна додати інші спеції.
Після додавання лаврового листа пасту перемішують дуже акуратно, щоб не розламати сухе листя.
Риба, вже обсмажена або запечена, викладається на дно форми для приготування і поливається зверху маринадом. Якщо він занадто рідкий в духовці овочі можуть пересихати, утворюючи несмачні жорсткі шматочки. При густому маринаді він може висохнути весь.
Щоб уникнути цього блюдо кладуть в глибоку форму, яку можна накрити. Запікають при невисокій температурі. В мультиварці це режим «Гасити», хоча там отже все закрито і немає втрати вологи. У духовці можна розташувати ємність вище при нагріванні знизу або по центру при рівномірному прогріванні.
Рибу можна не доводити до готовності відразу, а дати їй настоятися в маринаді кілька годин. Стандартний рецепт рекомендує залишати її в спеціях в холодильнику на всю ніч.
Для цього в тушковані овочі додається вода або рибний бульйон, все доводиться до кипіння і проварюється на повільному вогні 10-20 хвилин. Коли маринад охолоне, в неї поміщають рибу. Після цього можна відразу формувати блюдо і відправляти його в духовку або мультиварку.
Рецепт приготування маринаду може істотно відрізнятися від класики, в нього додають оливки і шматочки апельсина. Збризкують лаймом і укладають свіжі пелюстки м’яти.
Страви з риби красиві, готуються швидко і дуже корисні. Вони дають широку свободу при виборі спецій і відмінно поєднуються з будь-якими овочами. Риба з успіхом замінить основне блюдо і закуску, будучи при цьому важливим джерелом білка і корисних речовин.
Щоденне улюблене блюдо так легко перетворитися на справжнє прикраса святкового столу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *