Як самому приготувати згущене молоко?


Згущене молочко-неймовірно смачне, ароматне і нудотно солодкі ласощі, яке, здається, завжди буде самим улюбленим десертом, як дорослих, так і дітей. Використовувати згущенку можна в якості заправки до млинців, оладки, пончиків.
На основі цього продукту можна готувати торти, а також-це відмінна добавка до чашечки чаю або ж кави. Однак більша частина людей вважають за краще їсти згущене молоко як індивідуальне блюдо. Пам’ятається, ще наші бабусі задобрювали нас смачними млинцями зі згущеним молоком. Загалом, говорити про страви на основі цих ласощів можна нескінченно довго.
Не дивлячись на те, що цей продукт користується величезною популярністю, все частіше на прилавках наших магазинів зустрічаються неякісні підробки згущеного молока, до складу яких входячи далеко не корисні інгредієнти. З цієї причини останнім часом більшість господинь намагаються зробити згущене молоко в домашніх умовах, використовуючи для цього тільки натуральні, а значить, корисні продукти.
На сьогоднішній день існує не один рецепт приготування цих ласощів. Тому в даній публікації ми хотіли б вам розповісти рецепт приготування смачного і ароматного згущеного молока в домашніх умовах. Приступимо?
Трохи цікавих фактів про згущеному молоці
Цей неймовірно смачний продукт виготовляють з самого звичайного коров’ячого молока, шляхом випарювання з нього здебільшого рідини. Оригінальний рецепт приготування згущеного молока передбачає додавання цукрового піску, за рахунок чого і з’являється тягучість.
В силу того, що згущеного молоко має дуже щільну консистенцію, законсервувавши його, можна зберегти всі корисні і смачні властивості продукту на тривалий проміжок часу, причому навіть не потрібно тримати його в охолодженому місці.
Згідно з дослідженнями, виробляти згущене молоко почали ще в ХIII столітті. Ця ідея належала татарському народу, які видавали трохи менше п’яти кілограм цих ласощів кожній людині. Однак в той час згущене молоко всього на всього розбавляли з водою, отримуючи, на той момент, неймовірно смачний і ароматний напій. Додатково до всього, татари вважали, що це питво надавало людині енергії, здоров’я і сил.
І все ж рецепт виготовлення згущеного молока було презентовано лише на початку XVII століття французьким кулінаром Н.Аппером. Саме він почав згущувати молоко так, як роблять його сьогодні.
В даний час ці ласощі користується величезною популярністю в багатьох країнах світу. Причому в більшій частині країн Південно-Східної Азії, згущене молоко використовують виключно в якості добавки до чаю або ж до кави. А в Малайзії та Гонконгу цей десерт є невід’ємною складовою чайної церемонії.
На сьогоднішній день виробництво згущеного молока стандартизовано і має один єдиний рецепт:
Пастеризація і знезараження основного продукту.
Готує цукровий сироп.
З’єднання двох компонентів.
Уварювання до потрібної консистенції.
Охолодження.
Фасовка і консервація.
Зробити цей десерт-це половина справи. Найбільш відповідальним етапом виготовлення цих ласощів є охолодження готового продукту. Якщо згущене молоко піддається правильному охолодженню, то в результаті цукор розпадається на дрібні частинки, які ми не можемо відчути на мові під час поїдання цього продукту.
Але якщо ж процес охолодження був порушений, то цукровий пісок набуває як кришталь форму і випадає в осад на дно ємності , а під час дегустації такого продукту, він буде приємно хрустіти в роті.
Не дивлячись на те, що згущене молоко піддається тривалій термообробці, в її складі все-таки присутні корисні речовини, такі як кальцій, фосфор, вітаміни а, в і аскорбінова кислота. Неймовірно смачний десерт має позитивні властивості, в силу чого він рекомендований до вживання дітям шкільного віку, співробітникам, які працюють на шкідливому виробництві і годуючим матусям.
Згущене молоко живильна, сприяє відновленню життєвої енергії, підвищення працездатності і стійкості до стресу головного мозку і тіла.
Доведено, що згущене молоко, приготована в домашніх умовах з натуральних інгредієнтів, відрізняється хорошими смаковими і корисними якостями від продукту, придбаного в магазині.
Чому ж варто готувати згущене молоко вдома?
Можна виділити три основні причини, чому ж потрібно віддавати перевагу згущеному молоці, приготовленої в домашніх умовах.
По-перше, промислово виготовлений продукт містить в собі всілякі ароматизатори, загусники і смакові підсилювачі. Тому цей десерт може нашкодити не тільки здоров’ю дитини, а й здатний викликати алергічну реакцію у дорослої людини.
По-друге, в домашніх умовах ви зможете самостійно регулювати свіжість і якість продуктів, з яких будете готувати ці ласощі.
До того ж, є можливість регулювання кількості цукрового піску, що важливо для людей з підвищеною масою тіла і тих, хто пильно стежить за своїми формами. А ще, в основний продукт можна додати трохи какао, шоколаду або ж ваніліну, отримуючи при цьому неймовірно смачний десерт.
По-третє, згущене молоко, приготована в домашніх умовах-це корисне ласощі, на відміну від продукту, який продається на прилавках супермаркетів.
І якщо ви всерйоз задумалися про те, як же зробити домашню сгущеночку, то ми з превеликим задоволенням розкриємо вам рецепт, та ще й не один, приготування ароматного і смачного десерту в домашніх умовах.
як було сказано трохи вище, існує не один рецепт приготування цих ласощів.
Але спершу давайте познайомимося з найбільш простим варіантом згущеного молока, для якого нам знадобиться:
незбиране пастеризоване молоко-один літр;
цукровий пісок-200 грам.
Рецепт приготування: беремо термостойкую глибоку ємність і вливаємо в неї основний продукт . Як тільки молочко буде в посудині, можна всипати цукровий пісок. Тепер ставимо нашу ємність на плиту і даємо молочно-цукрової суміші закипіти, після чого прикручуємо вогонь і залишаємо уварюють до тих пір, поки молока не стане в два рази менше.
Не забуваємо періодично помішувати наше ласощі під час приготування, завдяки чому можна уникнути пригорання основного продукту. Якщо уважно простежити за процесом приготування домашньої згущеного молока, то в якийсь момент ви помітите, що суміш набуває досить-таки густу консистенцію і приємний кремовий відтінок.
І тільки після це можна знімати ємність з готовою згущеним молоком з плити. Переливаємо її в скляну тару і відправляємо на зберігання в холодильну камеру. Через кілька годин ви зможете насолоджуватися неймовірно смачним і ароматним ласощами, приготованим в домашніх умовах. А для ваших цей десерт стане дуже корисною добавкою до чаю, какао, млинців, оладки і т.п.
Представляємо до вашої уваги ще один рецепт приготування дуже смачною домашньою сгущеночкі. А завдяки сухому молоку ці ласощі набуває ніжну і легку структуру.
Для приготування згущеного молока в домашніх умовах нам знадобиться:
незбиране пастеризоване молоко-300 мл;
цукровий пісок-300 грам;
суха молочна суміш-150 грам.
Приступимо до приготування. Для початку на потрібно змішати обидва види молока. Робити це потрібно в невеликій ємності: вливаємо спочатку рідкий варіант, а потім потроху додаємо сухий, постійно помішуючи віночком. Завдяки цьому можна уникнути утворення грудочок сухого молока, що не дуже добре позначитися на процесі приготування домашньої згущеного молока.
Як тільки обидва види молока будуть з’єднані, можна приступити до додавання цукрового піску: вводимо його поступово, постійно перемішуючи молочну суміш за допомогою віночка. Тепер необхідно підготувати водяну баню для уварювання нашої згущенки: ставимо на вогонь каструльку і наливаємо в неї воду до половини всього обсягу.
Далі встановлюємо посудину з молочно-цукрової сумішшю на водяну баню і уварюємо (періодично помішуючи) до тих пір, поки ви не побачите, що згущене молоко придбала кремовий колір. Якщо ж консистенція ще рідкуватий, то не переживайте, як тільки домашня згущене молоко охолоне, то вона обов’язково загусне.
Два вищевказаних способу приготування згущеного молока в домашніх умовах відрізняються тим, що для того щоб зробити їх необхідно витратити як мінімум півтори години. Ми ж докладаємо до вашої уваги наступний рецепт згущеного молока, приготувати яку можна всього за 20 хвилин.
Для того щоб порадувати себе і своїх близьких домашньої згущеним молоком швидкого приготування нам знадобиться:
незбиране пастеризоване молоко-300 мл;
цукрова пудра-300 грам ;
масло вершкове-30 грам.
Переходимо до приготування. Беремо глибоку ємність і вливаємо в неї наш основний продукт. Додаємо цукровий пісок і вершкове масло кімнатної температури (подбайте про те, щоб воно не було замерзлим-дістаньте масло завчасно).
Ставимо нашу ємність на плиту і доводимо молочно-цукрово-вершкову суміш до кипіння, після чого прикручуємо вогонь до мінімуму і уварюємо наш десерт ще протягом третини години. Дуже важливим нюансом приготування згущеного молока за прискореною схемою є той факт, що її постійно потрібно помішувати, завдяки чому основний продукт не пригорає, а цукрова пудра добре розчиняється.
Через зазначений час знімаємо ємність з плити і даємо їй трохи охолонути, після чого можна перелити готове згущене молочко в скляну посудину і відправити в холодильник на зберігання.
в даний час це пристосування стало невід’ємним атрибутом кухні практично кожної господині. За допомогою мультиварки можна приготувати різноманітні страви: починаючи від супів, борщів і закінчуючи дуже смачна випічка.
І що важливо, на приготування їжі в такому пристосуванні йде небагато часу, а також зусиль з боку самого володаря цієї машини, що робить мультиварку незамінною річчю для людей , у яких на приготування страв дуже мало часу.
останнім часом ми все частіше почали зустрічати рецепти приготування згущеного молока за допомогою мультиварки. Давайте ж розглянемо, як зробити ці ласощі, використовуючи мультиварку.
Щоб приготувати цей десерт нам знадобиться:
незбиране молоко з підвищеною жирністю-один стакан;
цукровий пісок-200 грам;
суха молочна суміш-200 грам.
Алгоритм приготування домашньої згущеного молока з допомогою мультиварки виглядає наступним чином:
Беремо глибоку ємність і вливаємо в неї наш рідкий інгредієнт.
Тепер постійно помішуючи рідку складову за допомогою віночка, поступово вводимо спершу суху молочну суміш, а потім цукровий пісок, стежачи за тим, щоб не утворювалася грудочки.
Як тільки молочно-цукровий суміш матиме однорідну консистенцію , відправляємо її в чашу мультиварки.
Встановлюємо в меню режим «Каша» і чекаємо закінчення програми. Якщо ж ваша може мультиварки не передбачає автоматичну установку часу, то на таймері необхідно виставити 40 хвилин. Дуже важливо, під час приготування згущеного молока в даному пристосуванні не закривати кришку, вона повинна бути завжди відкрита.
Після звукового сигналу про закінчення програми, переливаємо готову домашню згущене молоко в скляну баночку і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
Остигнуло ласощі відправляємо в холодильну камеру для подальшого загустевания .
Якщо ви є прихильниками шоколаду, то згущене молоко з цим смаком стане вашим улюбленим ласощами.
Для приготування шоколадної згущеного молока вам знадобиться:
незбиране пастеризоване молоко з підвищеною жирністю-один літр;
цукровий пісок-500 грам;
чиста дистильована вода-50 мл;
Щоб отримати максимальну користь від цих ласощів необхідно використовувати найсвіжіші продукти, а рецепт шоколадної згущеного молока дуже простий. Від вас же потрібно терпіння, увагу і трохи часу.
Беремо глибоку ємність (бажано з товстим дном), всипаємо в неї цукровий пісок і вливаємо воду. Ставимо посудину на плиту і, постійно помішуючи, доводимо цукровий сироп до кипіння. Витримуємо на вогні ще три хвилини і починаємо вливати молоко тоненьким струменем.
Як тільки всі молоко введено в цукровий сироп, необхідно довести до кипіння вийшла молочно-цукрову суміш, а потім прикрутити вогонь до мінімальної позначки і уварювали згущенку до загустіння, систематично помішуючи її.
Коли згущене молоко придбає приємні кремовий відтінок і стане густою по консистенції, потрібно ввести какао-порошок за допомогою сита і гарненько перемішати отриману шоколадну суміш до отримання однорідної кольору.
Даємо згущеному молоці покипіти ще кілька хвилин і знімаємо з плити. Тепер переливаємо наш десерт в скляну ємність і даємо охолонути до кімнатної температури, після чого відправляємо його в холодильну камеру на зберігання.
Як законсервувати згущене молоко в банки?
Законсервувати вийшла домашню сгущеночку-це відмінна ідея для багатьох господинь. Можна наварити цих ласощів про запас і закатати в скляні банки, а при нагоді відкрити її і використовувати в якості, наприклад, крему для торта або ж добавки в оладки.
Десерт, приготований за таким рецептом, може зберегти всю свою поживну цінність протягом тривалого часу. Готуємо ручки і блокноти і записуємо!
для приготування домашньої згущеного молока для консервування нам знадобляться такі продукти:
цукровий пісок-500 грам;
Приступимо до приготування. Для варіння цих ласощів нам знадобиться алюмінієва велика миска або ж невелика, але широка каструлька, завдяки чому буде забезпечуватися швидке випаровування зайвої рідини під час уварювання.
Вливаємо наше молочко в ємність, потім додаємо до нього цукровий пісок і харчову соду. Напевно ви здивувалися, коли побачили в переліку інгредієнтів харчову соду, адже в вищевказаних рецептах згущеного молока її не було. Це легко пояснити. По-перше, завдяки цьому компоненту можна домогтися більш однорідної структури готового продукту, а по-друге, сода допоможе зробити нашу домашню згущене молоко придатною для консервування.
Ставимо нашу ємність на плиту, і доводить молочно-цукрову суміш до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до мінімальної позначки і уварюємо, регулярно помішуючи. Через деякий проміжок часу ви зможете побачити, що ці ласощі набуває, спершу жовтуватий відтінок, а незабаром і коричневий.
І пам’ятайте, цей десерт не пригорить лише в тому випадку, якщо ви будете регулярно його помішувати. При бажанні, під час приготування згущеного молока ви можете її продегустувати на смакові якості.
Після того, як наше ласощі придбає досить-таки густу консистенцію, ємність можна буде знімати з плити, а молочко розливати по попередньо простерилизованным баночках і закочувати. Згущене молоко домашнього приготування готова, а по смаку вона буде нагадувати цукерки «Корівка».
Кілька важливих рекомендацій
Тепер, ви знаєте, як приготувати домашнє згущене молоко.
І все ж кілька корисних рекомендацій, які допоможуть вам приготувати цю смакоту:
використовуючи замість молока вершки можна прискорити процес приготування цього десерту;
збільшення обсягу цукрового піску також сприяє прискоренню процесу приготування згущеного молока;
в якості посуду для приготування даної солодощі небажано використовувати емальований ємність (в ній основний продукт буде пригорати), краще всього вибирати алюмінієві каструльки;
найбільш смачна згущене молоко виходить з цільного парного молока;
якщо ви збираєтеся готувати цей десерт з магазинного продукту, то купуйте молоко жирністю не менше 3,2%;
якщо ви хочете отримати згущені продукт, а не вже зварений, то рекомендується під час приготування проводити дегустацію ласощі, щоб не упустити потрібного моменту;
як правило, обсяг готового згущеного молока буде дорівнює обсягу цукрового піску, взятого для його приготування.
Підіб’ємо підсумки
Навчившись готувати це неймовірно смачне ласощі, ви зможете заощадити грошові кошти, а також захистити своє здоров’я і здоров’я своїх близьких від згубного впливу шкідливих компонентів, якими напхана магазинна згущене молоко.
До того ж, ви можете самостійно готувати різні десерти з додаванням цієї солодощі, знову-таки, не витрачаючи кошти на придбання магазинної випічки.
Сподіваємося, що наша публікація допоможе вам навчитися готувати домашню згущене молоко без особливих зусиль. Побалуйте себе і своїх близьких неймовірно смачною і корисною згущеним молоком, приготовленою власноруч. Приємного апетиту!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *