Як зберегти малину на зиму

Народним засобом від застуди вважають малину. Її застосовують для лікування і інших захворювань. Не слід забувати заготовити малинове варення на зиму. Такі заготовки робили ще наші бабусі та прабабусі. Малина здавна вважалася особливою ягодою. Її прославляли в казках і піснях, слава про нього розійшлася серед слов’ян, стародавніх греків і римлян. Малина не тільки корисна, вона ще й володіє унікальним смаком. Вживати малину можна у свіжому вигляді і в якості заготовок.

Склад малини доводить її корисність. До її складу входять 5-10% глюкози і фруктози, саліцилова і яблучна кислоти, пектин, азотисті речовини, клітковина, вітаміни групи В, РР, С, А, мінерали і мікроелементи, ефірні масла, фолієва кислота, кумарин, підвищує згортання крові, антоціани, що мають протисклеротичні властивості.

Для малинового джему знадобиться кілограм ягід і цукру стільки ж. Перебрати ягоди і засипати їх 0,5 кілограма цукру. Дозволити малині пустити сік. Сік зливають і додають в нього цукор, що залишився, перемішують і доводять до кипіння, розчиняючи цукор. Ягоди додають в сироп і варять варення до готовності.

Малину можна сушити. Сушені ягоди повністю збережуть всі корисні властивості свіжої малини. З сушеної малини можна готувати чай або відвари і настої. Їх використовують при застуді, як загальнозміцнюючі засіб або вітамінний напій. Сушити треба не дуже стиглі ягоди. Для сушіння придатні і садові, і лісові ягоди. Їх перебирають і розкладають на дрібних решітках. Сушити малину можна під сонячними променями, що займе приблизно 12 днів або в прочиненими духовці, займаючи лише чотири години. Зберігати ягоди в закритих банках або коробках. Можна складати сушену малину для зберігання тільки після повного її зневоднення.

Заморожена малина також знадобиться взимку. Малину заморожують попередньо не промиваючи ягід. Розклавши ягоди на підносі, їх ставлять в морозильну камеру. Так малина не перетвориться в один замерзлий ком. Підмерзлі ягоди засипати в контейнер і поставити в холодильник. Розморожувати, дотримуючись правила розморожування, так збережеться цілісність ягід малини.

Малиновий сироп готується в пропорції: на склянку води кілограм цукру. Малину додають сироп, потім доводять до кипіння, а тоді остуджують і проціджують з допомогою сита. Сироп слід доводити до кипіння і варити протягом п’яти хвилин. Гарячим заливають у банки і закочують. Сироп підійде для приготування соусів для морозива та десертів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *