Як зварити борщ

Рецепт класичного і борщів зелених відомий з незапам’ятних часів. Кулінари різних країн розходяться в думці як правильно приготувати борщ і які продукти входять до його складу, але обов’язковим інгредієнтом холодного борщу або холодника залишається буряк. Тому класичний суп з буряком в Україні і Росії отримав назву борщ, а різноманітні рецепти його приготування дивують своїми смаковими якостями, які припадуть до душі навіть найвибагливішим гурманам.

Сучасним господиням відомі гарячі і холодні варіанти цієї страви, тому борщ можна назвати універсальним блюдом, яке відмінно зігріває в зимові холоди і порадує свіжість в літню спеку.

Гарячий борщ

Традиційний гарячий борщ своїм виглядом нагадує відомий борщ, але вже перша ложка наваристого, бурякового супу переконує в самобутності і неповторності цього смачного страви.

Список інгредієнтів:- для бульйону: 200 г курячого м’яса, морквина, цибулина, кілька стебел селери, 6-8 суцвіть гвоздики, перець горошком і лавровий лист.- для заправки: 3 картоплі, 0,5 кг вареної буряків, великий солодкий перець, 250 р. томату або пасти, пригорсть сушених овочів і петрушки, сіль, перець, пучок свіжого кропу.

Етапи приготування:

На дно каструлі укладаємо м’ясо, моркву, селеру, начинену гвоздикою цибулину. Заповнюємо ємність водою і ставимо на вогонь.

Відкриємо секрет: для того щоб бульйон вийшов прозорим, у момент закипання води зменшуємо вогонь і додаємо лаврушку з перцем. Варимо ще 40 хвилин, після чого виймаємо з бульйону овочі і м’ясо. Якщо курочка нам ще знадобитися, то овочі можна викидати, так як необхідний навар вже отримано. На розігріту сковорідку кладемо дрібно нарізану паприку і томат, а через кілька хвилин і варений буряк, натерту на крупній тертці, тушкуємо овочі близько 5 хвилин.

У готовий бульйон кладемо кубики картоплі і варимо її до готовності, після чого кладемо в суп буряково – томатну масу і шматочки м’яса і проварюємо всі продукти.

Борщ практично готовий: залишилося лише приправити суп спеціями, сіллю, зеленню і сушеними овочами. Підкреслити дивовижний смак гарячого страви допоможе ложка сметани і свіжа зелень!

Холодний борщ

Холодний борщ має ті ж властивості, що і окрошка: відмінно освіжає в жарку погоду і подається до столу в холодному вигляді.

Список інгредієнтів: 600 р. буряка, 200 г зеленої цибулі, 3-4 варених яйця, 300 г. м’яса чи ковбаси, два свіжих огірка, склянка сметани, свіжа зелень, лимонна кислота, сіль, перець.

Етапи приготування:

Дрібно нашаткувати цибулю і зелень і перемішати з сіллю. Додати до зелені кубики м’яса і огірків, яйця і ретельно перемішати. Залишити нарізку на холод на 30 хвилин. Відварити буряк і натерти на крупній тертці, покласти її назад у каструлю з тією ж водою.

У буряковий бульйон додати за смаком кислоту, сіль і цукор, прокип’ятити і дати повністю охолонути.

З’єднати суп з іншими продуктами, після чого заправити борщ сметаною. Доступність і смакові якості цієї страви не залишать вас байдужими і борщ, неодмінно стане улюбленим частуванням вашого столу, незалежно від пори року за вікном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *