Які сорти рису годяться для плову?


Багатьох господинь цікавить, як вибрати рис для плову, щоб блюдо вийшло смачним і розсипчастим. Смачний і ароматний плов є одним з улюблених страв жителів нашої країни. Хоча він і виник на теренах Середньої Азії, його популярність простягається далеко за її межі. Особливо полюбився він господиням слов’янських країн, які привнесли в цю страву частинку свого національного колориту і адаптували до своєї традиційної кухні.
Змін зазнали практично всі інгредієнти, при цьому процес приготування залишився колишнім. Ні для кого не є секретом, що основним інгредієнтом плову є добре підібрана крупа, від якості та різновиди якої залежить кінцевий смак страви.
Як вибрати рис для плову? Спробуємо розібратися в різноманітті круп та їх застосуванні для плову, крім того, розглянемо якості та основні характеристики кожної з них.
Оптимальні сорти рису для приготування плову
Існує думка, що основні ароматичні характеристики плову зумовлює наявність різноманітних прянощів і спецій. Подібне твердження вірно лише наполовину, оскільки ніякі ароматичні добавки не зможуть виправити неправильно приготований плов.
Багато залежить від того, якою рис є основою страви, його основних якостей і сорту. Ідеально підібраний вид цієї крупи дозволить створити незабутні смакові поєднання, якими так славиться це чудове блюдо.
Різні кавказькі кафе і ресторани представляють нашій увазі оригінальні, які вражають своїм ароматом і зовнішніми характеристиками види плову. На перший погляд, подібні варіанти нічим не відрізняються від традиційних для нас страв, за винятком спецій та приготування в спеціальному казані.
Однак це первинне думку оманливе. Якщо придивитися уважніше, можна побачити, що спеції трохи відрізняються від звичних нашому нюху прянощів, так і зовнішній вигляд рису іншого. Смак подібних страв яскраво ілюструє всі відмітні риси такого плову від звичних нам аналогів, приготованих в домашніх умовах.
Чудовий смак плову, приготованого в таких закладах, в першу чергу залежить від того, якою рис використовується в основі страви.
В більшості випадків в подібних видах плову використовуються наступні сорти рису:
Індика.
Басматі.
Девзира.
Ошпар.
Саме ці різновиди крупів володіють всіма необхідними характеристиками, що дозволяє приготувати ароматний і барвистий плов. Представлені вище сорту круп, здавалося б, спеціально створені для приготування саме плову, оскільки створюють ті незабутні нотки, якими славиться ця страва. Що ж це за якості?
Загальні критерії вибору крупи та її найважливіші характеристики
У першу чергу зерна рису повинні мати довгасту форму.
Длиннозернистая крупа дозволяє більш чітко розділити крупинки готового страви і надати йому необхідну консистенцію. Не всі ми маємо в наявності спеціальні сорти рису. Їх, звичайно, можна придбати в супермаркеті, однак бувають випадки, коли часу на це просто немає. В такій ситуації цілком підійде звичайний довгозернистий рис.
Нехай він і не створить ідеальні характеристики готового страви, але вже точно не зіпсує його. Круглозернистая крупа або дроблений аналог категорично не підходять, оскільки вони більше орієнтовані на приготування каш або застосування як добавки до супів. Якість плову буде повністю зіпсовано застосуванням подібних круп.
Другим, однак при цьому не менш важливим, фактором є наявність крохмалю в зернах. Спеціальні сорти рису практично не містять його, що надає розсипчастість готовому блюду. Наші ж аналоги містять крохмаль. Це робить плов, приготовлений на їх основі, монолітним і слипающимся.
Круглозернистий рис або дроблена крупа найбільшою мірою містять крохмаль та його сполуки і не підходять для приготування плову. Длиннозернистая крупа також має у своїй структурі деяка кількість цього згущувача, проте його частка є незначною і дозволяє застосовувати її в якості основного інгредієнта страви.
Такі специфічні для нас сорти, як Девзира або Басматі, практично не містять крохмалю, що робить усі страви на їх основі ароматними і розсипчастими.
У процесі приготування ці види круп просочуються соками і спеціями, які перебувають з ними у тісному контакті, а також обволікаються маслами, що створює на них невидимий людському оку оболонку. Вона утримує весь букет смаків всередині зернини і створює тим самим неперевершену консистенцію готового плову. Говорити про його смакових і ароматичних якостей взагалі не доводиться, оскільки вони знаходяться на захмарних висотах, що зробило його шалено популярним по всьому світу.
Якісні крупи-запорука ароматного плову
Крім того, дуже важливим чинником є якість крупи. Вона не повинна містити сторонніх домішок, сміття або залишків шкірки (якщо тільки це не спеціальні сорти, для яких наявність лушпиння є нормою). Слід звернути увагу і на цілісність зерен. Вони повинні бути цільними і органічними.
Тріщини, потертості і злами свідчать про низьку якість або довготривалому неправильному зберіганні. Страви з таких круп навряд чи припадуть нам за смаком. Швидше, навпаки, вони абсолютно зіпсують плов і нівелюють всі наші старання.
Окремо слід розглянути такі різновиди, як пропарений і неочищений рис, якими повні прилавки наших магазинів. Що стосується першого варіанту, це звичайна крупа, попередньо оброблена впливом пари, завдяки чому вона набула якусь прозорість і частково змінила свій колір. При цьому її основні характеристики залишилися колишніми.
Використання подібної крупи лише частково прискорює приготування і не впливає на її якість.
Неочищений рис є різновидом звичайної круп, які не піддавалися спеціальній обробці. Його основні характеристики не залежать від наявності шкірки. Тому подібний аналог повністю відповідає тим якостям, якими володіє і підготовлений варіант.
Неочищений рис-це скоріше маркетинговий хід, спрямований на залучення того купівельного сегмента, який орієнтований на підтримку дієт та ведення здорового способу життя.
Висновок по темі
Різноманіття сортів рису і методів його обробки призводить до того, що вибирати правильну крупу стає досить складно. Кожна господиня хоче створити незабутнє блюдо, гідне кращих кухонь світу. Виконати всі процеси і підібрати правильні поєднання не так просто.
Однак при дотриманні всіх наведених вище рекомендацій кінцеві характеристики готового страви виявляться настільки гарні, що всі зібралися за обіднім столом гості будуть ще довго згадувати його і нахвалювати кухарі приготували цей кулінарний шедевр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *