Фундук або Ліщина росте на дереві з такою ж назвою, найчастіше його можна зустріти в кондитерських виробах – цукерках, батончиках, шоколадних трюфелях і т. і. Завдяки чудовому аромату, ці горіхи можна використовувати при приготуванні кави, лікерів та інших напоїв.
Чим корисний фундук для здоров’я?
Ці горіхи дуже корисні для здоров’я людини, недарма про них вже стільки написано і сказано. Учені з’ясували, що 10 горішків в день допомагають підтримувати в організмі баланс життєво важливих речовин.
1. Серцево-судинна система.
Горіхи багаті ненасиченими жирними кислотами, які дуже корисні для серця і кровоносних судин. Більшу частину займає олеїнова кислота, яка знижує рівень холестерину в крові. Крім ненасичених жирів, фундук багатий магнієм, який також корисний для серця. В одній чашці фундука міститься майже половина рекомендованої добової норми магнію. Цей мінерал регулює рівень кальцію в м’язах. При надмірному вмісті кальцію можуть спостерігатися збої в скороченні серцевого м’яза, а при недостатньому навпаки, слабкість.
2. Профілактика ракових захворювань.
У фундуку міститься вітамін Е (токоферолу ацетат). Як показали дослідження, цей вітамін може скоротити ризик розвитку раку сечового міхура у 2 рази. Крім цього, лісові горіхи багаті марганцем. Він також володіє антиоксидантними властивостями і захищає організм від ракових захворювань.
3. М’язи.
Як вже було сказано вище, магній регулює рівень кальцію в м’язах. Це стосується не тільки серцевого м’яза, але і всіх інших м’язових тканин. Належна кількість кальцію дозволяє м’язам спокійно скорочуватися і розслаблятися при необхідності. Згідно з дослідженнями італійських учених, високий рівень магнію збільшує міцність м’язів.
4. Шкіра.
Одна чашка фундука містить 86% рекомендованої денної норми вітаміну Е. Доведено, що вітамін Е захищає шкіру від шкідливого ультрафіолетового випромінювання, запобігає передчасному старінню, підвищує еластичність.
5. Кістки та суглоби.
Магній – один з основних мінералів у складі кісткової тканини. Також фундук багатий марганцем, який має важливе значення для розвитку і зростання кінцівок, посилення їх міцності. Тому горіхи так корисні дітям і підліткам, кісткова і м’язова система яких активно росте і розвивається. У жінок після менопаузи часто спостерігається нестача марганцю, що нерідко призводить до остеопорозу. Регулярно вживаючи фундук і слідкуючи за своїм здоров’ям, можна вирішити цю проблему.
6. Нервова система.
Для правильного функціонування нервової системи людини необхідні амінокислоти, яким, у свою чергу, необхідний вітамін В6. Фундук є джерелом цього вітаміну, тому якщо стреси у вашому житті – часті гості, їжте горіхи для підтримки свого здоров’я. Крім цього, вітамін В6 необхідний для створення мієліну. Ця речовина збільшує швидкість електричних імпульсів, таким чином підвищуючи мозкову активність і дозволяючи нервовій системі працювати в оптимальному режимі. Також вітамін В6 необхідний для синтезу серотоніну, мелатоніну та адреналіну.
7. Шлунково-кишковий тракт.
У фундуку міститься клітковина, яка необхідна для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Також вона допомагає підтримувати баланс хімічних речовин і бактерій в нашому кишечнику, іншими словами, захищає від дисбактеріозу.
8. Вітаміни у фундуку.
Ці горіхи багаті різними вітамінами, а саме, в них містяться: тіамін (B1), рибофлавін (В2), нікотинова (В3), пантотенова кислота (В5), а також фолійові кислоти (В6 і В9). Іншими словами – весь набір вітамінів групи В, які корисні не тільки для здоров’я, але і для краси, особливо волосся. Також вітаміни групи В знижують стрес, борються з депресією і покращують пам’ять. Нікотинова кислота корисна для шкіри, а також для нервової і травної системи.
Доречі, фундук корисний для здоров’я не тільки дорослих, але і дітей. Звичайно, з раннього віку його не варто давати дітям, бо вони можуть бути важкі для шлунково-кишкового тракту маленької литини, але ось вже після 3-х років в день дитина може з’їдати 3-5 горішків.