Хто придумав пиво: історія хмільного напою
Цікаві Факти

Хто придумав пиво: історія хмільного напою

Пиво – хмільний напій, який можна пити й пити… Попри те, що найчастіше цей напій п’ють чоловіки, він користується успіхом і у жінок. Коли ми п’ємо келих смачного, пінного пива, то навряд чи замислюємося, хто є його першовідкривачем і коли воно з’явилося вперше. Якщо вас зацікавило це питання, ознайомтеся з нашою статтею.

Історія створення пива і хто його придумав

Напій з’явився давним-давно, саме тому навіть історики не можуть дати точну відповідь, хто створив його рецепт і коли це сталося. Але однак, існує кілька популярних версій, який з них вірити, а який ні – залежить від вас.

Всі пам’ятають про те, що найбільша кількість пива випивають в Німеччині, до того ж у цій країні величезний вибір цього напою. Саме тому багато хто вважає, що пиво вперше було виготовлено саме тут.

Ще одна версія, у якої набагато менше прихильників, але все ж вони є – це те, що напій вперше був виготовлений на Русі. Чому? Слов’яни споконвіку вирощували хміль, а без нього пиво неможливо зробити.

У багатьох оповіданнях і повістях тих років можна знайти інформацію про те, що чоловіки в той час обожнювали хмільний напій і найчастіше його виготовили з ячменю.

Стародавній світ

Але все не так просто! Виявляється, пиво було придумано ще раніше! Коли? Археологи при проведенні розкопок знайшли кілька рецептів напою, написаних стародавньою мовою, на каменях. І швидше за все, рецепти написані жителями стародавнього Шумеру, потім ними скористалися в Стародавньому Єгипті.

Напевно ви чули про стародавній Вавилон, чи не так? Це держава славилася своїм високим рівнем розвитку. Ви здивуєтеся, але виявляється, у Вавилоні теж готували пиво. Звичайно ж, воно називалося по-іншому, не рецептура була дуже схожою – напій робили на основі хмелю.

Пиво – сучасна назва, а раніше цей напій називали іншими словами. Терміни були різні, в залежності від країни та періоду. Наприклад, жителі Древньої Вірменії називали напій вином на основі ячменю, а англійці – елем.

Європа

Протягом декількох століть пиво варили і в країнах Європи, робили це ченці. Саме в монастирях готували найсмачніше пиво. Перевага такого пивоваріння в тому, що кожен монастир мав власний рецепт. Для цікавого смаку і аромату ченці додавали в пиво різні трави та натуральні приправи.
Споконвіку пиво було напоєм для бідних, тому випити келишок міг дозволити собі кожен. Нічого не змінилося і сьогодні, на полицях магазинів і в барах можна знайти недорогі види пива, так і більш вишукані.

Географія виготовлення

Якщо ви помітили, то пиво виготовляли в основному в північних регіонах. Чому? Пояснити це можна кліматом – тут можна було виростити хміль і пшеницю або ячмінь. А ось з виноградниками були проблеми, в таких кліматичних умовах вони просто не виживали. Але вихід швидко знайшли та пиво стає все популярнішим з кожним днем.

Цікаві факти про пиво та його виникнення:

  • Передбачається, що в Стародавньому світі функцію пивоварів виконували жінки.
  • Кілька тисячоліть тому напій робили не з хмелю, а з борошна, саме тому в ньому не було гіркоти, і воно було трохи солодкувате.
  • Виявляється, хміль почали застосовувати не так давно, у 11-12 столітті.
  • У Китаї пиво виготовляють на основі рису, тому в країні популярний рисовий напій, він відрізняється світлим відтінком і м’яким смаком.
  • Оскільки сьогодні у світі існують тисячі сортів напою, його заведено класифікувати по кольорам і відтінкам. Найпопулярніше – світле пиво, на другому місці – темне, за ним йде червоне.
  • Колір темного писа досягається завдяки використанню різних видів солоду.
  • На Русі напій називали незвичним словом «перевар», воно являло собою поєднання пива і натурального меду, саме тому напій був солодким.
  • У Стародавньому Римі пиво було не в пошані, улюбленим напоєм бідняків і бідних було вино.
  • Кілька тисячоліть і навіть кілька століть тому пиво було не таким смачним, як сьогодні. Це можна пояснити недоліками технології виготовлення, тому його смак був не дуже чистим. Завдяки сучасним технологіям пивоварам вдалося добитися ідеального смаку і тепер ви можете насолоджуватися смачним, корисним і освіжаючим напоєм за невеликі гроші.
  • Якісне пиво містить корисні речовини та в розумних кількостях воно принесе лише користь. А ось якщо пити його щодня по 2-3 пляшечки, так і до пивного алкоголізму недалеко. Знайте міру і намагайтеся не зловживати хмільним напоєм. Удачі!

Вам також має сподобатись...