Сьогодні ми хотіли б поговорити про різні види рослинної олії, які ми використовуємо для приготування страв. Найчастіше ми ділимо їх на нерафіновані та рафіновані, але багато хто навіть не мають уявлення, чим вони відрізняються.
Завдяки нашій публікації ви дізнаєтесь, які жири є найбезпечнішими і які з них можна обробляти високими температурами. При правильному застосуванні рослинних олій ви зможете зміцнити своє здоров’я, достатньо лише дотримуватися правила застосування і не переборщувати з кількістю вживаного продукту.
Рафінована і нерафінована олії: відмінності
Існує безліч масел та олій, які ми можемо використовувати для приготування їжі. Всі вони відрізняються способом виготовлення, складом і властивостями. Ми звикли готувати на соняшниковій, але в усьому світі також широко використовується оливкова, рапсова, кунжутна, кокосова, кукурудзяна олії. Незважаючи на їх значну різноманітність, їх усе ж треба розділити на 2 основні категорії нерафіновані та рафіновані. Так в чому ж різниця і які з них потрібно використовувати в кулінарії?
Найчастіше на полицях магазинів серед нерафінованих можна побачити соняшникову, оливкову і кунжутну олії. До рафінованих відноситься соняшникова та соєва олії.
Чим відрізняється рафінована олія?
Недолік рафінованої в тому, що при виготовленні продукту виробник використовує високі температури, і через те вона втрачає більшість корисних властивостей. Таке масло потрібно використовувати для смаження або варіння, бо в ньому мінімум користі.
Нерафінована олія виготовляється методом холодного віджиму. Це означає, що його виготовили за допомогою машини, яка чинить тиск на вихідний продукт. В даному випадку високі температури не застосовуються, тому олія зберігає максимальну кількість корисних речовин. Такий продукт потрібно додавати в салати, на ньому не можна смажити воно набуває прогірклий смак і неприємний аромат.
Рафінована олія: шкода продукту
Тому що при її виготовленні використовуються високі температури, рафіновану олію не можна назвати корисним продуктом. У ній не зберігаються необхідні вітаміни і мінерали, вона втрачає всю свою користь і містить лише калорії. При регулярному вживанні продукту у значних кількостях, підвищується зайва вага. Але чому багато зупиняють вибір саме на цьому продукті?
Вся справа в тому, що він не має специфічного запаху і завдяки йому приготовлена їжа виходить смачною. Чого не можна сказати про нерафіновану олію, яка додає їжі специфічний запах, який подобається далеко не всім. Але що поробиш, треба вибирати між користю та смаком і, на жаль, багато зупиняють вибір саме на смакових якостях.
Як ми вже сказали вище, рафінована олія використовується для смаження і тушкування, а ось нерафінована для салатів. Навіть якщо ви спробуєте використовувати нерафіновану олію для смаження, навряд чи вам сподобається приготовлена їжа вона буде неприємно пахнути і мати прогірклий смак.
Яку олію вибрати: рафіновану або нерафіновану?
Тут навіть і думати нічого, для вживання без термічної обробки єдина правильна відповідь нерафінована олія, воно містить корисні кислоти і антиоксиданти. Бо цей продукт відрізняється величезною кількістю поживних речовин. Ні в якому разі не використовуйте для смаження!
Нерафіновані олії в розумних кількостях допомагають прискорити обмінні процеси і запобігають появі зайвої ваги, до того ж вони володіють властивостями, що омолоджують. Наш організм потребує корисних жирів, тому ми радимо включити їх в раціон у вигляді нерафінованої олії.