Як варити рисову кашу на воді, повинна знати кожна господиня. Рисова каша є улюбленим гарніром для багатьох з нас. Деякі готують цей продукт лише під час дієти. Інші вживають рис в якості наповнювача для різноманітних супів. Треті воліють їсти страви з рису в якості основних. При цьому дехто з нас до кінця не знають, як варити рисову кашу на воді, щоб отримати смачне і ароматне блюдо. Тому сьогодні ми і розглянемо кілька рецептів, які дозволяють створити чудову кашу, що відрізняється чудовим зовнішнім виглядом і володіє неповторним ароматом.
Компоненти та вибір крупи
Рисова крупа володіє остатньою кількістю позитивних властивостей, які зробили цей продукт таким популярним на теренах світу. Разом з чудовим смаком, яким славиться ця крупа, вона володіє ще й відмінними поживними якостями. Багатьом з нас відомо про в’яжучу властивість рисової каші, завдяки чому її використовують під час проблем зі шлунком для відновлення його повноцінної роботи.
Якщо ж говорити про дієту, то це блюдо є незамінним продуктом, оскільки дозволяє отримати хороший заряд енергії та забезпечити організм «корисними» вуглеводами. Саме в останніх двох випадках найкращим рішенням буде рисова каша, зварена на воді. Однак напрошується дуже закономірне питання – як зробити це правильно. І воно є вельми актуальним, оскільки процес приготування цієї дієтичної страви має свої особливості, пов’язані з якістю крупи і її характеристиками. Виходячи з цього для страви знадобляться наступні компоненти:
- рисова крупа;
- вода;
- вершкове масло-20 г;
- сіль-за смаком.
Пропорції рису та води
- для довгозернистого рису – 1 частина рису та 1,5-2 частини води;
- для середньозернистого рису – 1 частина рису та 2-2,5частини води;
- для круглого – 1 частина рису та 2,5-3 частини води;
- для пропареного – 1 частина рису та 2 частини води;
- для коричневого – 1 частина рису та 2,5-3 частини води;
- для дикого – 1 частина рису та 3,5 частини води.
Страва є не тільки дієтичною, але вкрай економною. Тому і процедура готування не відрізняється особливою складністю, але пов’язана з наявністю деяких нюансів.
Як варити рисову кашу?
Перед безпосереднім початком процесу приготування необхідно вибрати крупу. Цей процес дуже важливий, оскільки не тільки впливає на смакові якості каші, але і в деякій мірі впливає на час її приготування.
Розсипчаста каша, що складається з окремих частинок, виходить завдяки використанню довгозернистих сортів крупи.
Щільна маса, що володіє максимальними терпкими властивостями, готується з круглих різновидів зерен.
Базуючись на цьому критерії, слід взяти до уваги, що й час приготування таких страв буде відрізнятися.
У нашому випадку ми візьмемо звичайний вітчизняний довгозернистий рис, який можна придбати практично в кожному магазині.
Процедура варіння рисової каші
- Візьміть каструлю з достатньо товстими стінками та дном (так тепло буде розподілятися поступово і рівномірно). Найкразе за все підходить скляний посуд або з тефлоновим покриттям. Ні в якому разі не користуйтеся емальованим посудом. Рис у ньому стовідсотково пригорить;
- Добре промийте рис обов’язково прохолодною водою. Промивайте до тих пір доки вода на стане прозорою.
- Щоб рис рівномірно та добре проварився, слід обирати широкий посуд та насипати в нього тонкий шар рисової крупи.
- Перемішувати рис не рекомендується. Але якщо ну дуже потрібно, це можна зробити тільки одразу після закипання води.
- Варити треба під кришкою до повного випаровування води.
- Якщо рис вийшов зовсім на розсипчастий та зліпився, спробуйте промити його холодною водою. Дайте воді добре стікти, накрийте кришкою та обмотайте рушником. Залиште приблизно на 15 хвилин.
- Якщо рис ввібрав та випарив всю воду, але досі недоварений, виключайте вогоньта потримайте його ще 20 хвилин під кришкою.
По закінченні процесу варки рису слід відставити кашу з плити і додати в неї трохи вершкового масла. Цей крок додасть готовому блюду певну нотку ніжності, а також зробить його запашним, більш поживним і м’яким.
Однак для тих, хто дотримується дієти, більш правильно буде повністю виключити масло з рецепту приготування страви, оскільки воно несе в собі досить багато калорій, від яких досить складно позбутися. Можна полити рис перед подачею соєвим соусом.
В цілому ж процедура приготування рисової каші на воді не відрізняється особливою складністю, але вимагає пильної уваги, спрямованого в першу чергу на організацію процесу та його контроль.
Солодка рисова каша
Ще одним різновидом страви є солодка рисова каша на воді з сухофруктами. Для її приготування знадобиться наступний набір інгредієнтів:
- рис;
- вода;
- столова ложка цукру або меду;
- родзинки-50 г;
- горіхи-50 г;
- вершкове масло-20 р.
Перші стадії процедури готування мало чим відрізняються від створення звичайної каші. Тому ми опустимо їх опис і перейдемо безпосередньо до тих стадій, які мають деякі відмінності.
Після того як рисова каша закипить, в неї необхідно додати цукор і родзинки. Цей крок дозволить зробити страву більш насиченим і сприятиме набуттю ним фруктового аромату. Варити таку кашу слід не більше 25-30 хвилин на повільному вогні, постійно перемішуючи.
В самому кінці потрібно додати в неї мед, горіхи і масло. Таке рішення дозволить горіхам залишитися хрустким, а меду не втратити свої корисні властивості.
Вершкове масло ж лише підкреслить всю композицію страви і доповнить аромат всіх інгредієнтів своєю ніжністю. Знімати готову страву з плити слід після того, як мед і масло повністю розчиняться.
Як тільки це відбудеться, слід гарненько перемішати кашу і подавати до столу на радість усім присутнім.